facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Новият премиер на Франция е шефът на администрацията на Макрон

Правителството падна, след като президентът Макрон обяви, че ще има смени на министри
2 158
Жан Кастекс

Заместник-ръководителят на президентската администрация Жан Кастекс е назначен за нов министър-председател на Франция, съобщи Елисейският дворец.

Жан Кастекс беше назначен за координатор на излизането на Франция от изолационния режим по време на пандемията от коронавирус. Сега той ще замени подалия оставка по-рано днес Едуар Филип.  В неделя Филип спечели изборите за кмет на Хавр.  Оставката му идва точно ден след като президентът Еманюел Макрон потвърди, че ще има реформи, включващи и промени в изпълнителната власт - тема, нашироко дискутирана по медиите. Макрон не уточни дали смята да остави Едуар Филип на поста министър-председател, само посочи вчера:  "Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип". 

Филип пое премиерския пост на 15 май 2017 г.  Тогава той обяви, че планира да ограничи публичните разходи и да намали „нетърпимия“ държавен дълг на Франция, защото страната „танцува върху вулкан, който тътне все по-силно“. Сега, три години по-късно, президентът му написа "шестица", подчертавайки, че е свършил "чудесна работа". "Проведохме важни исторически реформи - често в много трудни условия, и изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република", каза Макрон. Френските медии обаче  коментират,  че между двамата водещи политици напоследък има известни разногласия.

Вероятно сега Едуар Филип отново ще се върне в местната власт - в Хавр, където бе кмет, преди Макрон да му повери премиерското кормило. 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ден 36: Протестиращи превзеха четвърто кръстовище в София

13.08.2020

Обновена

8170 39
Тежки решения

12.08.2020

Г-н БАЛЕВ

2294 9
Правителството на Ливан подаде оставка

10.08.2020

1052 5

Коментари

редник

 Макрон не уточни дали смята да остави Едуар Филип на поста министър-председател...

 

Франция може да ни е пример - президентът има повече пълномощия и страната има най-добро здравеопазване и образование.

Federico Zeri

Скъпи колега, изказвате мнение за страна която съвсем не познавате.  

6veik
снимка на 6veik
Добро здравеопазване , сравнено с нашето. Тази година се оказа че не е най-доброто в Европа. И немското и австрийското се оказаха по-добри. А за образованието може да съдим по косвени белези. Няма наплив от желаещи да учат във Франция , младите предпочитат Германия , Великобритания или САЩ.
словата МИ

Макрон не уточни дали смята да остави Едуар Филип на поста министър-председател, само посочи вчера:  "Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип". 

 

Я вижти!

Момченцето запретнало ръкави.

По здрав може би?

https://www.youtube.com/watch?v=-Gz07QiFevg

nebenebe

И президентската република не е цвете. Абе САЩ република ли са и те? Че малко мътни ги виждам. Историята им не ме е интересувала много.

словата МИ

Република са.

но в края на конституцията им с малки букички пише, че кралицата на англия когато пожелае може да се обяви и за кралица на сащ.

fractal
снимка на fractal

Жан Виденов КасКеТс

 

Калорифер

 

"...с малки букички пише, че кралицата на англия когато пожелае може да се обяви и за кралица на сащ"

 

Къде е написано това, че не можах да го намеря?

 

словата МИ

Попитай Меган и Хари, те ще ти кажат.

Калорифер

 

Словата ТИ -

Твоят отговор е достатъчно изчерпателен.
Няма нужда да ги питам.

 

cartman

Кога свалиха правителството и стария премиер, кога назначиха нов?!

indiec

Правителството беше свалено (неформално) на тазгодишните местни избори, които партията на Макрон тотално загуби - сизключение на Хавр (където спечели Ед. Филип). СЕГА Макрон се мъчи да залъже избирателите.

nebenebe

То е ясно, че хитрува. И той излезе един наперен некадърник. Съвременната държава агонизира. И не виждам изход. И правата са на път да станат абстракция. Чакат ни трудни времена.

Влез или се регистрирай за да коментираш