Quantcast
Навални ще бъде арестуван още на летището в Москва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Навални ще бъде арестуван още на летището в Москва

4 481
 ЕПА/БГНЕС
Алексей Навални

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна, цитарана от РИА Новости и БГНЕС.

В момента основателят на Фондацията за борба с корупцията е в Германия. По-рано той обяви, че планира да се върне в Русия с полет на 17 януари.

Както заявиха в московската Федерална служба за изпълнение на наказанията, действителното местоположение на Навални не е известно на отдела от 24 септември. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати "мерки за първоначално издирване", а на 29 декември осъденият Навални е включен в "списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му".

Предвижда се задържане на руския гражданин, като се вземат предвид „фактите за злонамерени нарушения“ на режима за условно лишаване от свобода и „в съответствие с принципа на неизбежност на отговорността и изискванията на законите, еднакво равни за всички граждани на Русия без изключение“.

Както бе отбелязано във Федералната служба за изпълнение на наказанията, през изминалата година Навални „систематично и многократно е нарушавал условията на изпитателния срок, по-специално поне шест пъти не се е явил за регистрация“.

Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“.

В същото време Федералната служба за изпълнение на наказанията, както е посочено в съобщението, „взема предвид факта, че от 22 август А. А. Навални е на лечение в клиника „Шарите“ (Берлин). Въпреки това, дори след като е бил изписан от клиниката на 23 септември (ФСИН е получила уведомление за това от "Шарите") Навални „не е отговорил на уведомлението за появата, той не се е явил за регистрация“.

Само месец по-късно, на 23 ноември, опозиционерът е съобщил на Федералната служба за изпълнение на наказанията, че „живее в Берлин, в хотел "Арабел", където, по думите му, се възстановява“.

„Официално потвърждение за лечение в хотела не е предоставено и самият факт на преминаване към рехабилитационни процедури не е причина да не се яви за регистрация“, отбелязва ръководството.

Навални има две условни присъди: по пет години по делата "Кировлес" и "Ив Роше". Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият - с кражба на над 30 милиона рубли.

ФСИН се позовава на статия в списание "Lancet", базирана на материали от германската клиника "Шарите", от която според службата следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври „всички последствия от болестта му са отминали“. В тази връзка той и адвокатът му са били уведомени за необходимостта да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на неявяване ведомството е уведомило, че може да предприеме действия.

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело срещу Навални за мащабна измама. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за проектите му, над 356 милиона рубли са похарчени от Навални за лични цели. Опозиционерът отхвърля всички обвинения като политически мотивирани.

Още

Фалшификатор продал 230 лични карти по 2000 лв бройката

24.02.2021

402
Протестиращ осъди МВР за незаконен арест
Миню Стайков не успя да осъди спецсъда за продължителния си арест

11.02.2021

РАДА НИКОЛОВА

1292