facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

НАТО се събира спешно заради САЩ и "Открито небе"

Русия отхвърля обвиненията на Тръмп, че е нарушила договора Тръмп обяви гръмко, че САЩ се оттеглят. Германия, Швеция, Англия против решението
2 215
 Pixabay

Съветът на НАТО ще проведе извънредно заседание заради решението на САЩ да се изтеглят от договора "Открито небе", съобщи ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Алианса.

Вчера президентът на Америка Доналд Тръмп обяви, че страната се отказва от договора. Администрацията на държавния глава вече е уведомила международните партньори, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме. Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат", каза той.

 

"Открито небе" позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията. Администрацията на САЩ обвини Русия, че нарушава споразумението, и изтъкна, че събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

 

НАТО коментира:  "Всички съюзници са съгласни, че контролът над въоръженията, разоръжаването и неразпространението са ключови елементи за постигане на сигурността на Алианса. На срещата на НАТО през 2018 г. държавните и правителствените глави на страните от НАТО изразиха загрижеността си по отношение на избирателното прилагане от Русия на договора "Открито небе" и че този факт подкопава сигурността на Алианса. По-конкретно ние сме загрижени от обстоятелството, че Русия ограничи (инспекционните) полети над отделни свои райони. Съюзниците имат намерение да се консултират интензивно за бъдещето на този договор и Северноатлантическият съвет ще се събере за обсъждане на този проблем", се казва в съобщението. 

 

Оттеглянето на САЩ от Договора за открито небе ще засегне всички негови членове, заяви в четвъртък  руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. Той настоя, че Москва не е нарушила договора, както САЩ смятат, и добави, че Кремъл е готов за допълнителни преговори по въпроса.

 

Германия съжалява за обявеното намерение от САЩ да се оттеглят от договора "Открито небе", заяви в четвъртък външният министър Хайко Маас. "Този договор е важна част от европейската архитектура за контрол на въоръженията. Ние виждаме, че през последните години действително имаше пречки от страна на Русия при изпълнението на този договор. От наша гледна точка това не оправдава излизането от него", каза Маас.

 

Говорител на британското правителство заяви, че Великобритания остава обвързана с договора "Открито небе", но разбира опасенията на САЩ.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде написа в Туитър, че Швеция съжалява за намерението на САЩ да се оттеглят от договора и се надява, че ще Вашингтон ще преразгледа своето решение.

 

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992  и влиза в сила от 2002 година. Той е подписан е от 35 страни, сред които България, припомня Националното радио.

 

 


 

Ключови думи:

НАТО, открито небе
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАТО: Русия да разкрие програмата "Новичок"

04.09.2020

Обновена

7975 148
Руски Су 27 бе вдигнат срещу няколко самолета на НАТО

31.08.2020

Обновена

24102 41
Американски бомбардировач Б-52 прелетя над България

29.08.2020

Обновена

4245 41

Коментари

Калпазанче

От дописката става ясно,че съюзниците не са ОК! Но на Дони не му дреме. Но и на Вова не му пука и продължава да прави "лоши неща". Си ептен се дърпа от приказки на тая тема.

Zmeja

САЩ "закриват" своето небе, а съюзниците от Европа ще продължат да дават сведения за територията на Русия. Елементарно!

Калпазанче

Излезе ли САЩ, излиза и РФ. Ясно е като бял ден. Но целта е друга- вкарването на Китай в тия преговори, за които Поднебесната отказва да преговаря. ДД съобщава, че ще води преговори и за ограничаване на стратегическите въоръжения с РФ,  но настоява и Китай да участва. Руснаците са готови да преговарят , но отказват обвързването на преговорите с участието на Китай.Играта е сложна, и докато Путин има "мултики" очевидно е в по-изгодната позиция, както спрямо САЩ, така и спрямо Китай. Това е и причината всичко да боксува. 

Талибан

президентът на Америка Доналд Тръмп

😂 

Сгугню
снимка на Сгугню

ние сме загрижени от обстоятелството, че Русия ограничи (инспекционните) полети над отделни свои райони

Ей тука е заровено кучето. 

Дали руснаците са коментирали това, когато са отрекли да нарушават договора?

Калпазанче

А дали е така, кой ще докаже!  Да не са пропагандни брътвежи представляващи  повод за нова конфронтация.Подобно беше и положението с ракетите, които за руснаците са някакви ,а за американците други. Практика е на ДД да прехвърля отговорността за собственото си поведение другиму! 

Василиса Прекрасна

Чудна работа!

Американците казали, руснаците направили, .. а европейците пищят ужилени.

Да плачеш ли, да се смееш ли..😊

Каубой
снимка на Каубой

Тик-так, бързата лисица е на хоризонта. Колко още остава до Грешката?💀

paragraph39

СГУГНЮ,

/:/ние сме загрижени от обстоятелството, че Русия ограничи (инспекционните) полети над отделни свои райони

.................

Ей тука е заровено кучето. 

Дали руснаците са коментирали това, когато са отрекли да нарушават договора?

........................................................................................................................

Така е!

Дали САЩ и Тръмп имат предвид Крим- тук е заровено кучето!?

Защото, първо, Република Крим се присъедини/ВЪРНА се!/ към Руската Федерация-Русия през 2014 г.- т.е., Крим НЕ е бил обект на договора "Синсьо небе", когато той е бил сключен и подписан и от Русия/РФ/!

И второ: САЩ,Тръмп,  НАТО и сие НЕ признават Крим за част от Русия/РФ/- и щом е така, значи Крим НЕ попада под действието на договора "Синьо небе" и като задължение на Русия/РФ/!

НЪЛ ТЪЙ?!

 

Василиса Прекрасна

Какъв Крим!

Тук иде реч веч за ЛаМаншнаш.

paragraph39

Китай намалява военния си бюджет за тази година

22.05.2020

Бюджетът ще бъде на стойност 1,268 милиарда юана (178 милиарда долара) за годината. Това го прави вторият по големина в света след САЩ и бележи продължаване на тенденцията на спад във военните разходи ...
Прочети още : https://www.actualno.com/asia/kitaj-namaljava-voennija-si-budjet-za-tazi-godina-news_1464873.html
© Actualno.com

Сенатът на САЩ одобри военния бюджет за 2020 г.

17.12.2019

Бюджетът ще е на стойност 738 милиарда долара- с 3.1% повече от този за 2019 г....

© Actualno.com

 

Влез или се регистрирай за да коментираш