Медия без
политическа реклама

Нападателят на българина в Охрид остава за 30 дни в ареста

Заплахите към Християн Пендиков продължават

22 Яну. 2023Обновена
Християн Пендиков
BGNES/EPA
Християн Пендиков

Илия Спасески, който нападна и преби българина Християн Пендиков в Северна Македония, остава за 30 дни в ареста, реши съдът в Охрид по искане на прокуратурата, съобщава БГНЕС.

24-годишният мъж е обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда. От ударите Пендиков получи наранявания в областта на прешлените, ребрата и челюстта. Той също така е с тежки наранявания по главата. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на инцидента. Делегацията на ЕК в Скопие осъди насилието и поиска от властите да разследват случая.

Илия Спасески, който нанесе в гръб поредица от жестоки удари на Пендиков, е професионален състезател по жиу жицу. Той е член на клуба по карате в Охрид „Кун-су-то“. Спасески участва в професионални състезания и е носител на множество награди от тях.

Пендиков, който е секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, бе транспортиран с българския правителствен самолет "Фалкон" за лечение във Военномедицинска академия в София. Той е в реанимацията на ВМА в София и ще бъде опериран в понеделник.

Министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония посетиха днес във Военномедицинска академия Християн Пендиков, предадед БНР. Външният министър Буяр Османи дойде в България часове след острата реакция на властите в София срещу поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в Северна Македония. След като трима души нападнаха и пребиха жестоко секретаря на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет, обяви пред журналисти  министърът на външните работи Николай Милков. „Това е един човек, който пострада заради идеите си. България твърдо настоява да има наказание за извършилите, за да се приключи тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насилие”, каза Милков.

Външният министър на РСМ Буяр Османи също осъди нападението. "Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност към такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност към насилието, особено когато е междуетническо", заяви Османи. 

Страната ни информира за случая международните си партньори и институциите на Европейския съюз. Остро реагира и президентът Румен Радев, който осъди системните нарушения срещу българи в югозападната ни съседка. Според него амбициите на Скопие за членство в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи.

 

Ключови думи:

Македония, българи, арест

Още по темата