Медия без
политическа реклама

Мълния удари 18 души в Чехия

Мащабни наводнения нанасят огромни щети в Германия и Италия

02 Юни 2024Обновена
Pixabay

Мълния, ударила дърво в парка на замък в северната част на Чешката република, рани 18 души, които са се подслонили под него, съобщиха спасители. 

Ударът е станал в парка на замъка Либерец-Вратиславице на около 90 км североизточно от столицата Прага в неделя следобед.  „На мястото има 18 ранени, включително седем тежко ранени“, заяви за АФП говорител на местната спешна помощ. Говорителят на областната болница в Либерец Вацлав Рикар заяви, че на петима възрастни пациенти се е наложило да бъде извършена реанимация, а едно дете е било транспортирано с хеликоптер до болница в Прага. „Всички те са в съзнание и състоянието им е стабилно“, каза той, като добави, че пациентите не са получили изгаряния.

Лошото време предизвика проблеми в централната част на континента.

Дъждовете в Южна Германия предизвикаха мащабни наводнения. След като между Щутгарт и Мюнхен паднаха над 100 литра дъжд на квадратен метър, край Аугсбург бе залят жп прелез, високоскоростният влак за пътувания на дълго разстояние е бил пренасочен заради наводнения по трасе между градовете Улм и Щутгарт, а всички влакове между Щутгарт и Мюнхен бяха отменени. Тази нощ заради свлачище вагони от влак със 185 пътници дерайлираха в Югозападна Германия, но няма нито един пострадал. Свлачището край Швебиш Гмунд, близо до Щутгарт, е било с ширина около тридесет метра, като е засегнало и автомобилен път, вървящ успоредно на железопътната линия.

Заради тежките метеорологични условия в десет общини в провинция Бавария е обявено извънредно положение. Там река Дунав и редица нейни притоци са застрашени от излизане от коритото си. Прелели реки заляха много селища и обработваема земя.

Хората, блокирани в домовете си, се евакуират с лодки и хеликоптери. На различни места възникнаха опасни ситуации. Например язовир и язовир в Аугсбург се провалиха. Затвор в град Меминген е евакуиран, тъй като близкият воден път заплашва да се наводни. 150-те затворници са преместени в 4 други затвора.

Властите са помолили около 2000 души да напуснат домовете си. Вчера следобед това предупреждение беше отправено до 1300 души в Мекенбойрен, близо до езерото Констанс. Късно същата вечер още 670 души в Шробенхаузен, североизточно от Аугсбург, чуха същото съобщение.

„Картините са болезнени“, заяви баварският премиер Маркус Зьодер. „Ситуацията е ужасна, особено за засегнатите хора. Опустошенията са огромни. Това ще струва много пари, но ще разберем чак по-късно", заяви той

Спасители издирваха трима души, пометени от внезапно придошлата река Натизоне в североизточната италианска община Премариако в събота. Местните медии съобщават, че те са решили да се разходят по коритото на реката в петък и са изчезнали, след като нивото на водата е започнало неочаквано да се покачва поради обилните валежи в района, пише Ройтерс.

Местната противопожарна служба е водила мащабни операции, като е разширила изследванията, за да се справи с трудния терен и бързите речни течения.

   

     Последвайте ни и в google news бутон

     Ключови думи:

     Германия, наводнения

     Още по темата