Медия без
политическа реклама

Лондон ще тества лицево разпознаване вместо проверка на паспорти

Шефът на Гранична полиция е бил впечатлен от концепцията за електронна врата и интелигентна граница на Дубай и Австралия

03 Яну. 2024
No10 Downing Street
Бившият британски премиер показва новия вид на паспорта

Агенцията за имиграцията и визите към британското правителство предложи пълно премахване на необходимостта от представяне на документ при пристигане в Обединеното кралство и замяната му с технология за лицево разпознаване, съобщават британските медии, цитирани от БГНЕС.

Фил Дъглас, генерален директор на Гранична полиция, заяви, че е бил "наистина впечатлен" от схемите за електронна врата в Австралия и Дубай. "Трябваше предварително да подам заявление за електронно разрешение за пътуване и използвах смартфона си, за да прочета чипа в паспорта си. Това изпрати образа ми в чипа на австралийските власти. Когато пристигнах в Австралия, дори не се наложи да изваждам паспорта си от чантата. Това е наистина интересна концепция", казва той пред "Таймс".

Дъглас заяви, че иска да създаде "интелигентна граница", която да използва "много по-безпроблемно разпознаване на лица, отколкото в момента".

Според "Таймс" изпитанията се очаква да започнат на летищата още тази година, като при успех ще последва процедура за закупуване на хардуера, необходим за въвеждането на системата в цялата страна.

През последните месеци Дъглас изтъква потенциалните ползи от биометричните данни и сигурността на данните при управлението на границите на Обединеното кралство. През февруари 2023 г. той изрази мнение, че хартиеният паспорт до голяма степен става излишен - дори когато някои празнуваха завръщането на синия документ след Брекзит.

Тогава той заяви пред аудитория на конференцията на Асоциацията на летищните оператори в Лондон: "Бих искал да видя свят на напълно безпрепятствени граници, където наистина няма да имате нужда от паспорт. Технологията вече съществува, за да поддържа това." Дъглас добави: "В бъдеще няма да имате нужда от паспорт - ще ви трябват само биометрични данни". 

The Times съобщи, че биометричните данни на британските и ирландските пътници вече се съхраняват, след като са били получени в процеса на кандидатстване за паспорт. "Ще знаем много повече информация за хората предварително. Ще знаем дали са били в Обединеното кралство преди. Ще знаем какво е тяхното съответствие с имиграционните закони. И ще знаем дали има някакви записи за тях в нашите системи за сигурност. Така че ще има хора, които няма да се качат на самолета", твърди генералният директор на Гранична полиция . 

Според допитване, проведено от Международната асоциация за въздушен транспорт през 2022 г., 75% от пътниците по света биха се радвали паспортите да бъдат заменени от биометричните данни.

Говорейки миналата година, Дъглас призна, че някои може да не са доволни да видят хора, които "преминават през границата без паспорт". Той каза: "Технологията съществува, но обществеността и министрите ще бъдат доста привързани към това да бъдат проверявани за известно време".

Още по темата