Медия без
политическа реклама

Лиз Тръс официално е премиер на Великобритания

Борис Джонсън връчи оставката си на Елизабет Втора

06 Септ. 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет Втора, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство, предава БНР.

 

Елизабет Тръс печели изборите за лидер на Консервативната партия на Великобритания и по този начин тя ще бъде следващия министър-председател на страната.

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет Втора прие политиците в имението си Балморал в Шотландия.

Тези срещи са напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Обикновено между оставката и официалното одобрение на следващия премиер остават само броени минути, защото винаги е ставало дума за кратко пътуване от "Даунинг стрийт" до Бъкингамсикя дворец, но тази година страната остана за малко повече време – малко повече от половин час – без премиер, защото поради голямо разстояние и неблагоприятното време в Шотландия кацането на самолета на Лиз Тръс се забави.

Новият британския премиер Лиз Тръс в първата си официална реч, след като зае премиерския пост, обеща да изведе Обединеното кралство от бурята и каза, че нейните три приоритета ще са икономиката, енергийната криза и общественото здравеопазване, предадоха световните агенции, съобщи БТА. Тръс говори пред "Даунинг стрийт 10" след като се завърна от Шотландия, където бе назначена официално на поста от британската кралица Елизабет Втора. Тръс обеща, че растеж на икономиката, отдаване на приоритет на произведеното в Обединеното кралство и откликване на аспирациите на нацията, но призна, че страната се сблъсква със силен глобален насрещен вятър заради ковид пандемията и войната в Украйна. Великобритания преживява най-голямата криза с цените от десетилетия насам. Инфлацията е над 10 процента, а енергийните цени нарастват както за бизнеса, така и за домакинствата. "Първо ще направя така, че Великобритания да заработи отново. Имам смел план за икономическия растеж чрез намаляване на данъците и реформи. Ще намаля данъците, за да възнаградя усилената работа и да стимулирам оглавяван от бизнеса растеж и инвестициите. Ще направя реформи в името на  моята мисия да накарам Обединеното кралство да заработи отново, да строи и да расте отново", заяви Тръс. Тя увери, че ще положи всички възможни усилия хората да не трябва да плащат енергийни сметки, които не могат да си позволят. Тръс обеща и изграждане на болници, пътища, училища и широколентов достъп до интернет.  

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата