Quantcast
Лавров: Борел нямаше думата за преговори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лавров: Борел нямаше думата за преговори

Руският външен министър смята, че е възможно да бъдат скъсани връзките с ЕС
5 790
 БГНЕС/ЕПА
Сергей Лавров и Жозеп Борел

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, както и неговите предшественици нямат възможност да преговарят, а само повтарят периодично една и съща позиция, каза днес руският външен министър Сергей Лавров в интервю за YouTube канала "Соловьев LIVE".

"Не искам да съдя никого, но не за първи път забелязвам, че това се отнася не само до Борел, преди него бе Федерика Могерини, а преди нея - англичанката Катрин Аштън. При тях не съществуват възможности за преговори", каза министърът. Той даде за пример как са обсъждали въпроса за Алексей Навални: "Борел прочете позиция относно Навални. Започнах да му излагам контрааргументи, защото цялата позиция на ЕС се свеждаше до това, че сме превърнали Навални в политически затворник и че това е нарушение на правата на човека. Многократно повторена позиция от различни страни. Но в Руската федерация има закони, които трябва да се спазват. Що се отнася до правата на човека, напомних на Борел, че отдавна показваме готовност да водим диалог с факти по тази тема, а не да се бият дузпи само в едната врата".

Лавров изразил увереност, че Борел е гледал преди преговорите в Москва подготвения от руското външно министерство видеоклип за потушаването на неразрешени демонстрации на Запад и в Русия, но той се отклонил от обсъждането му. "Сигурен съм, че са го гледали. Но фактът, че отказа да го обсъжда, за сетен път потвърждава, че те осъзнават безперспективността да водят честен разговор", каза руският миинистър.

Водещият интервюто Владимир Соловьов го пита "Вървим ли към разрив с Евросъюза", а Лавров отвръща: "Изхождаме от това, че сме готови. В случай че още веднъж видим - както сме усещали неведнъж - че в някакви области се натрупват санкции, създаващи рискове за нашата икономика, включително в най-чувствителните сфери - да. Не искаме да се изолираме от световния живот, но трябва да сме готови за това. Искаш ли мир, готви се за война."

За нови санкции на ЕС срещу Русия призова миналия вторник Жозеп Борел пред Европейския парламент.

Ключови думи:

Лавров, Борел, навални

Още

Блинкен и Лавров "разчистват развалините" между САЩ и Русия

20.05.2021

1830
Митрофанова: Чехия просто искаше да изгони "Росатом"

09.05.2021

2210
Навални спря 3-седмичната гладна стачка

23.04.2021

Обновена

1216