Медия без
политическа реклама

Китай и Русия задълбочават търговията в национални валути

Визитата на Путин е първо пътуване в новия мандат на руския президент

16 Май 2024Обновена
Посещението на Путин в Китай се смята за знаково.
EПA/БГНЕС
Посещението на Путин в Китай се смята за знаково.

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Китай. Това е първата му визита в чужбина, след като встъпи в новия си мандат. 

В Пекин Путин проведе разговори с китайския президент Си Дзинпин в тесен формат по "важни и чувствителни въпроси", а освен това двамата държавни глави пиха чай на четири очи,  съобщи ТАСС. От щаба на Путин посочват, че пиенето на чай на четири очи е "най-важното нещо в Китай". Разговорите продължиха 2 часа и половина. 

На закрита среща във формат "1+4" от руска страна участваха новият министър на отбраната Андрей Белоусов, външният министър Сергей Лавров, Сергей Шойгу, който сега е секретар на Съвета за сигурност, съветникът по външна политика Юрий Ушаков. 

„90% от плащанията между Китай и Русия се извършват в националните им валути“. Това заяви днес Владимир Путин по време на срещата си с китайския президент, съобщи „Гардиън“.

„Своевременното решение на руските и китайските власти да извършват разплащания в националните си валути засили търговията между страните“, каза Путин.

След началото на руската инвазия в Украйна, западните държави изключиха руските банки от Swift - основната световна мрежа за международни разплащания. Целта беше да бъде ударена руската търговия.

Очаква се Путин и Си да използват това държавно посещение, за да намерят обходни пътища, които да им позволят да продължат да разширяват търговията далеч от зоркия поглед на САЩ.

„Когато става дума за икономика, най-критичният въпрос е този за плащанията“, твърди Алексей Маслов, директор на Института за далекоизточни изследвания към Руската академия на науките.

„Големите китайски банки ограничават плащанията от притеснение за американските санкции, а Русия предложи да реши въпроса чрез децентрализирана платежна система, която Западът няма да може да проследи. И двете страни ще търсят защитени от санкции механизми занапред“, каза Маслов.

Путин добави, че двете страни ще се опитат да установят по-тясно сътрудничество и в областта на „промишлеността и високите технологии, космическата и мирната ядрена енергия, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори

В Пекин Путин ще присъства на концерт, посветен на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Русия и Китай. 

В петък визитата продължава в Харбин, столицата на провинция Хейлундзян, която граничи с пет региона на Руската федерация. Путин ще има среща със заместник-председателя на Китайската народна република и ръководството на провинция Хейлундзян.

Путин ще бъде придружаван от китайския вицепрезидент Хан Джън.

Делегацията от Москва ще присъства на откриването на VIII руско-китайско изложение ЕКСПО и IV руско-китайски форум за междурегионално сътрудничество.

След това руският държавен глава ще се срещне с преподаватели и студенти от Политехническия университет в Харбин. На финала Путин ще има заключителна среща с руските журналисти, които отразяват посещението му в Китай.

Още по темата