Медия без
политическа реклама

Искат оставката на Борис Джонсън заради парти по време на локдаун

08 Дек. 2021
Борис Джонсън е обвинен в загуба на доверието на хората, на които по време на локдауна миналата година им бе забранено дори да виждат умиращите си роднини в болниците.
БГНЕС
Борис Джонсън е обвинен в загуба на доверието на хората, на които по време на локдауна миналата година им бе забранено дори да виждат умиращите си роднини в болниците.

Борис Джонсън беше призован да подаде оставка заради незаконно коледно парти с персонала и личния му говорител, което се e провело на ''Даунинг стрийт'' 10  по време на миналогодишния локдаун, предаде в. ''Индипендънт''. Лидерът на Шотландската национална партия в Камарата на общините Иън Блекфорд каза, че министър-председателят е изправен пред ''момент на морална равносметка'' и трябва или да напусне, или да бъде отстранен.

В резултат на скандала Алегра Стратън се оттегли като специален говорител на правителството. В изявление, изпратено до журналисти и прочетено пред телевизионните екипи пред дома ѝ, тя каза, че дълбоко съжалява за държанието си, запечатано на видеото. ''Британският народ направи огромни жертви в битката срещу Covid -19. Сега се опасявам, че коментарите ми в изтеклото видео може да са се обърнали срещу тази битка'', каза тя.

Борис Джонсън каза, че се ''извинява безрезервно'' за изтеклото видео, показващо служители от ''Даунинг стрийт'', които се шегуват около организацията на парти по време на локдауна миналия декември, и обеща да предаде всички доказателства за нарушаване на закона на полицията. Днес в Камарата на общините Джонсън каза, че многократно е бил уверяван, че партито не се е състояло и че е бил шокиран от появата на видеото. Той обеща, че Саймън Кейс, секретар на кабинета и най-висшият държавен служител в Обединеното кралство, ще разследва обстоятелствата около видеото и фактите около случилото се на 18 декември миналата година. По-късно обаче се оказа, че това разследване няма да обхване друго събиране на ''Даунинг стрийт'', за което се смята, че се е състояло на 27 ноември, и по време на което самият Джонсън е изнесъл реч, както и трето парти в апартамента на премиера на 13 ноември.

Лидерът на опозицията Киър Стармър обвини Борис Джонсън в загуба на доверието на хората, на които им бе забранено дори да виждат умиращите си роднини в болниците, както и за това, че смята хората за глупаци. ''Премиерът е хванат ''с кръв по ръцете''. Защо разследването не приключи още сега, като просто признае за случилото се“, каза Страмър и цитира примера с кралица Елизабет II, която трябваше да бъде сама по време на погребението на принц Филип заради ограниченията: ''Лидерство, жертва – това дава на лидерите моралния авторитет да ръководят. Премиерът смята ли, че има моралния авторитет да ръководи и да моли британците да се придържат към правилата?" Джонсън отговори, като повтори извинението си, но също така обвини Стармър и лейбъристите, че се стремят да създадат объркване относно правилата за ограничаването на Covid.

    Още по темата