Quantcast

Медия без
политическа реклама

От ''Даунинг стрийт'' 10 са искали Би Би Си да не използва думата ''локдаун''

Това става ясно от изтекли съобщения

15 Март 2023
Pixabay

От ''Даунинг стрийт'' 10 са искали журналистите от Би Би Си да избягват използването на думата ''локдаун'' в репортажите си в началото на пандемията и да бъдат по-критични към лейбъристите. Това става ясно от мейли и съобщения в WhatsApp от 2020 до 2022 г., показани на в. ''Гардън'' от вътрешни лица на Би Би Си.

В един от мейлте старши редактор информира подчинените си, че ''Даунинг стрийт'' ги моли да не използват думата ''локдаун''. Имейлът, изпратен в деня, в който беше обявен първият локдаун във Великобритания на 23 март 2020 г., гласи: ''Даунинг стрийт'' пита дали можем да избегнем думата ''локдаун''. Казаха ми, че  искат да настояват хората да останат вкъщи, но в момента не говорят за принудително изпълнение''. Репортерите неуспешно се противопоставят на искането и по този начин уебсайтът и предаванията на Би Би Си в този конкретен ден говорят за ''ограничения'' в ежедневието, докато други медии, като конкурентния телевизионен оператор Sky, използват думата ''локдаун''.

В друго съобщение в WhatsApp от неделя, 24 октомври 2021 г., старши редактор моли колегите си да отразяват по-критично лейбъристите, които тогава призовават да се задейства ''план Б'' на ковид ограниченията. ''Даунинг стрийт'' иска да се покаже, че лейбъристите сменят честно мнението си относно рестрикциите.

Трето изтекло съобщение от 2022 г. до политическите журналисти на Би Би Си от тогавашния директор по комуникациите на ''Даунинг стрийт'' става ден след реч на Борис Джонсън, в която бившият премиер сравнява борбата на Украйна срещу Русия с гласуването на британците за Брекзит. Съобщението включва туит от украинското посолство и гласи: ''Здравейте, струва си да го споделите с всеки репортер, който тълкува погрешно речта на премиера. Пътувах към дома с посланика. Той определено не смята, че премиерът приравнява Брекзит с Украйна. Чул го да казва ясно, че нищо подобно не се е случвало от 40-те години на миналия век''.

От Би Би Си споделят за ''Гардиън'', че съобщенията са само моментна снимка на случващото се, тъй като по-голямата част от натиска е упражняван устно, а не писмено. Ръководството изглежда се притеснява от загуба на достъп до политици и брифинги на правителството, ако пресекат исканията на ''Даунинг стрийт'', смятат от ''Гаридън''.

Говорител на Би Би Си заяви, че медията взема свои собствени и независими редакционни решения и нито едно от тези съобщения не показва обратното. ''Както при всички новинарски организации, така и с нас често се свързват представители на всички политически партии. Селективните съобщения извън контекста от WhatsApp група и мейли на колеги не дават точно отражение на редакционните решения на Би Би Си'', казва говорителят.

Обвиненията към ''Даунинг стрийт'' идват малко след като Би Би Си първо свали от ефир, а след това върна известния спортен водещ Гари Линекер заради критики към миграционната политика на правителството. Остраняването на Линекер доведе до искания за оставката на шефа на Би Би Си Ричард Шарп.

Още по темата