Медия без
политическа реклама

„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур

14 Яну. 2022
Британският премиер Борис Джонсън е подложен на силен натиск да напусне поста, след като стана ясно, че е присъствал на събиране в градината на ''Даунинг стрийт'' на 20 май 2020 г.
БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън е подложен на силен натиск да напусне поста, след като стана ясно, че е присъствал на събиране в градината на ''Даунинг стрийт'' на 20 май 2020 г.

''Даунинг стрийт'' 10 се извини на кралица Елизабет II за организирането две партита, които са се провели в навечерието на погребението на принц Филип миналата година, предава в. ''Гаридън''. По-рано ''Дейли Телеграф'' съобщи, че на 16 април са били организирани две събития по повод напускането на бившия директор на комуникациите Джеймс Слак, който станал зам.-главен редактор на в. "Сън",  и правителствен фотограф, като празненствата са продължили до ранните часове. Премиерът Борис Джонсън не е присъствал на тези събирания, тъй като е бил в резиденцията си Чекърс.

Потвърждавайки извинението към Бъкингамския дворец, говорителят на премиера каза: ''Дълбоко е съжалението, че това се случи по време на национален траур и ''Даунинг стрийт'' 10 се извинява на двореца за това''. Той отказа да каже дали Джонсън ще се извини лично на кралицата при следващата си частна аудиенция с нея.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър каза, че Борис Джонсън е опозорил поста на министър-председател, както и че ''извинението не е единственото нещо, което премиерът трябва да предложи на двореца. Борис Джонсън трябва да направи достойното нещо и да подаде оставка''.

Джонсън е подложен на силен натиск да напусне поста, след като стана ясно, че е присъствал на събиране в градината на ''Даунинг стрийт'' на 20 май 2020 г., макар самият той да твърди, че това е било ''работно събитие''. Тогава правителството беше наложило строг локдаун и на хората бе разрешено да се срещат само с още един човек извън домакинството си, а училищата, заведенията и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, бяха затворени. Според Би Би Си, през ноември и декември 2020 г. на ''Даунинг стрийт'' са се организирали 9 събирания, докато много британци не успяха да празнуват Коледа и Нова година със семействата си заради строгите ограничения.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата