Медия без
политическа реклама

Би Би Си връща Гари Линекер на екран

Звездата на телевизията беше свален от ефир заради критики към правителството в ''Туитър''

13 Март 2023Обновена
Гари Линекер
Снимка Уикипедия
Гари Линекер

Футболният коментатор на Би Би Си Гари Линекер ще се завърне като водещ на съботната рубрика Match of the Day, съобщиха множество английски издания, след като миналата седмица ръководството на медийната компания го свали от екран заради постове във "Туитър", критикуващи миграционната политика на правителството. В допълнение Би Би Си се извинява за епизода и обявява независим преглед на своите указания за използване на социалните медии. Самият Линекер потвърди, че историята с отстраняването му върви към приключване. „След няколко сюрреалистични дни се радвам, че се справихме с това. Искам да благодаря на всички ви за невероятната подкрепа, особено на моите колеги от Би Би Си Спорт, за забележителната демонстрация на солидарност. Футболът е отборна игра, но тяхната подкрепа беше огромна", написа той в социалната мрежа.

Преди това остраняването на Линекер доведоха до искания за оставката на шефа на Би Би Си и до издание на Match of the Day без водещ. Сър Ед Дейви, лидерът на бритнските либералдемократи, призова за оставката на председателя на световноизвестната корпорация Ричард Шарп, "за да се възстанови усещането за независимост в организацията". Той обвини правителството на торите, че ''подкопава'' националния телевизионен оператор ''в продължение на няколко години''.  ''Това, което видяхме в този епизод на ''Гари Линекер'', са 36 консервативни депутати, които пишат до Би Би Си с искане Гари Линекер да бъде наказан. Мисля, че Ричард Шарп трябва да подаде оставка'', каза Дейви. Той добави, че Шарп е бил назначен от Борис Джонсън, тъй като е помогнал за улесняването на финансов заем за бившия премиер.

Първите страници на вестниците във Великобритания са фокусирани върху скандала между водещия и Би Би Си, както и върху влиянието, което спорът оказва върху отразяването на спортните новини. Рубриката на Линекер Match of The Day в събота вечер беше съкратена до 20-минутна ретроспективна версия, без коментатори, водещи или експерти, след като служителите напуснаха в знак на солидатност с Линекер. Рубриката дори започна без емблематичната си тематична музика.  И все пак аудиторията на съкратената версия на предаването с акценти от Висшата лига беше точно същата като епизода от предходната седмица -  2,6 милиона зрители, пише в. ''Гардиън''.

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви заплаши, че ще уволнява служители, които не се съобразяват с правилата за безпристрастност в социалните мрежи и ги използват, за да изразяват политическите си възгледи.

Миналия петък обществената телевизия Би Би Си съобщи, че сваля от екран футболния коментатор Гари Линекер, който е едно от най-известните ѝ лица и е най-скъпоплатеният ѝ водещ. Причината са коментари на бившия национал на Англия в "Туитър" относно имиграционната политика на правителството. В пост в социалната мрежа голмайсторът от световното първенство през 1986 г. заяви, че начинът, по който кабинетът на Риши Сунак говори за мигрантите, прилича на говоренето в Германия през 30-те години на ХХ век. Преди дни кабинетът на Сунак обяви нов проектозакон, който ще попречи на мигрантите, идващи през Ламанша, да искат политическо убежище във Великобритания. 

След поста на Линекер от Би Би Си заявиха, че той няма да води рубриката Match of The Day, която е изключително популярна, докато не бъде постигнато споразумение за начина, по който звездата на телевизията използва социалните мрежи. Последователите на известния спортист в тях са над 9 млн. Линекер е водещ на Match of The Day от 1999 г.

От Би Би Си смятат още, че "скорошните изяви на Линекер в социалните медии са в нарушение на стандартите на медията". В съобщението се добавя и че той трябва „да се държи далеч от вземането на страна по партийни политически въпроси или политически противоречия“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гари Линекер, Би Би Си

Още по темата