Медия без
политическа реклама

Индия даде на съд Би Би Си заради филм срещу премиера Моди

22 Май 2023
Нарендра Моди не търпи критики от медиите.
ЕПА/БГНЕС
Нарендра Моди не търпи критики от медиите.

Върховният съд на Делхи е призовал Би Би Си по дело за клевета, заведено заради скорошен документален филм, който хвърля светлина върху ролята на премиера Нарендра Моди в размириците в щата Гуджрат през 2002 г. Тази година е черна в историята на щата заради сблъсъците между хиндуисти и мюсюлмани, които преливат и на други места в Индия. В тях по официални данни загиват 1044 души, 223 изчезват, а 2500 са ранени. От жертвите 790 са мюсюлмани, а 254 - хиндуисти. Според наблюдатели жертвите са двойно повече. По време на размириците Нарендра Моди е губернатор на щата и беше обвинен, че е бездействал и не е направил нищо да спре насилието срещу мюсюлманското население, но през 2012 г. Върховният съд на страната го оневини. Моди е премиер на Индия от 2014 г. и под управлението му страната е по-разделена от всякога по религиозна линия.

Делото е заведено от неправителствена организация от Гуджрат, който е и роден щат на премиера. Миналия месец имаше опит да се възобнови разследването на метежите, но съдът го отхвърли. Документалният филм на Би Би Си не бе излъчен в Индия, а в социалните мрежи бе наложена забрана за споделяне на клипове от него. Сега в делото за клевета се твърди, че той е пропаганда и уронва престижа на Индия, съдебната й система и премиера. Би Би Си отвръща, че не преследва политически цели и стои твърдо зад авторите на документалния филм.

Филмът донесе на Би Би Си и други проблеми - данъчните в Индия спретнаха проверки в редакционните офиси на британската обществена медия в Делхи и Мумбай.