Quantcast
Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени

Над 31,2 млн. души са с коронавирус в света, а над 960 000 са починали
Обновена
2 830
 Илияна Кирилова

Гърция е регистрирала 346 нови случая на коронавирус и още 8 смъртни случая през последните 24 часа, съобщиха здравните служби на страната, цитирана от БГНЕС. Общо заразените са вече 15 928, а броят на смъртните случаи се увеличи до 352. 28 от новите случаи са открити сред чужди туристи.

Отново, повечето ежедневни инфекции са регистрирани в района на Атика и по-специално в столицата Атина. Гръцките власти дадоха да се разбере, че може да се стигне до "строга карантина” в Атика, ако последните ограничения не успеят да изгладят пандемичната крива.

Тъй като случаите на коронавирус оказват засилен натиск върху здравната система и тенденцията за отричане на нуждата от предпазни маски нараства, прокурорът от Върховния съд на страната заплаши неносещите маски с арести и затвор.

- Турското министерство на здравеопазването съобщи за 1692 нови случая на COVID-19 и 65 смъртни случая през последните 24 часа.

Според ежедневните данни, публикувани от министерството, новите инфекции са регистрирани след извършването на 114 300 пи си ар теста за COVID-19, което повиши общия брой на случаите в страната до 306 302.

Броят на жертвите от коронавирус се е увеличил до 7639 с 65 нови смъртни случая. Междувременно общият брой на хората, които са се възстановили от COVID-19, също се е увеличил до 269 696, като през последния ден 1261 пациенти са се излекували.

През последните няколко седмици Турция наблюдава трайно увеличение на броя на заразените и починалите от коронавируса.

В опит да предотврати по-нататъшно увеличаване на процента на заразените, миналата седмица вътрешното министерство обяви носенето на маски за задължително.

- Британският премиер Борис Джонсън направи обръщение към нацията, в което призова хората „да мобилизират цялата си дисциплина и решителност“, за да следват новите правила в борбата с коронавируса, които обяви по-рано в парламента, предава БНР.  В телевизионното обръщение премиерът предупреди, че правителството може да отиде още по-далеч с ограниченията, ако хората не си съблюдават. Той обаче изтъuна, че най-силното оръжие на страната в борбата срещу вируса е здравият разум на хората: "Ако следваме тези прости правила заедно, ще преживеем зимата заедно. Несъмнено ни предстоят трудни месеци. Битката с Ковид-19 далеч не е приключила. Аз обаче не се съмнявам, че ни очакват страхотни дни напред".

Джонсън изтъкна, че никога в британската история колективната съдба и колективното здраве не са зависели напълно от индивидуалното поведение както сега.

По-рано британският премиер обяви нови ограничения за предотвратяване на втора вълна от пандемията от Covid-19. Очаква се мерките, сред които разширяване на носенето на маски, включително от персонала в магазините, и вечерен час за заведенията, да останат в сила 6 месеца.

Джонсън заяви пред депутатите, че втората вълна от пандемия е съвсем реална и сега е моментът за действия. На фона на очакванията, че може да се стигне до втора общонационална карантина той заяви: "Искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава връщане към пълната карантина от март. Не инструктираме хората да останат по домовете си. Училищата и университетите остават отворени".

Премиерът заяви, че отново се призовават хората да работят от вкъщи, там където това е възможно. Разширява се носенето на маски, което сега ще включва всички магазини и такситата. Остава в сила правилото да не се събират повече от 6 души на едно място, като се премахват изключенията, като например при спортни занимания на открито. Намалява се броят на гостите за сватба от 30 на 15. Планираното допускане на хора по стадионите от 1 октомври, както и събирания в конферентни центрове, се отлага. Предвиждат се глоби на нарушителите на новите правила. 

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър заяви, че подкрепя по-строгите мерки, защото те са в интерес на здравето на нацията, но пак критикува правителството за хаотична и неясна политика.Той припомни, че преди месец властите пламенно призоваха хората да не върнат по работните си места, а сега отново ги карат да работят от вкъщи. 

- Над 31,2 млн. души са заразени с коронавирус в света, а над 960 000 са починали, предава БНР. Най-много са случаите в САЩ – повече от 6,86 млн., починалите  в страната са близо 200 000.

По брой на установените случаи следва Индия – 5,48 млн. (близо 88 000 починали), Бразилия – 4,55 млн. (137 272 починали) и Русия с 1,1 млн. заразени и 19 489 жертви. 

Късно вчера Световната здравна организация съобщи, че пандемията изглежда се ускорява в глобален план. В седмицата до 20 септември са установени близо 2 млн. новозаразени, което е рекорден показател на седмична база от началото на пандемията, макар че смъртните случаи намаляват.

- Австралийските власти обмислят да облекчат мерките срещу коронавирус в щата Виктория по-рано, отколкото беше планирано. Средната стойност на новозаразените в град Мелбърн спадна до под 30 души. Днес беше съобщено за 15 нови случая и пет смъртни случая.

Мелбърн, вторият по население град в Австралия, е епицентърът на втората вълна на Covid-19 в страната. Градът е под карантина, а на 2 август беше въведен полицейски час. 

"Печелим тази битка и ще надделеем. Въпросът е само да не излизаме от релси, да не оставяме разочарованието да вземе превес“, каза щатският премиер Даниел Адрюс, който си спечели прозвището "Диктаторът Дан” заради затягането на мерките в щата Виктория.

Ключови думи:

Турция, Гърция, коронавирус
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът прекъсна внезапно визитата си в Естония

20.10.2020

Обновена

3327 40
Белгия забрани коледните базари

20.10.2020

Обновена

1021 9
С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

9958 96

Коментари

Случаен787

Ако се вярва на пресата, в Гърция броя на PSR често надминава 10 000.  Ако  при нас направим  10 000 теста  е много вероятно  да ги достигнем  следващата  седмица.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

С тия протести не можем да наваксаме - ще се наложи да дообработваме новозаразените с тояги.

Влез или се регистрирай за да коментираш