Медия без
политическа реклама

Германия пълни газохранилищата си изпреварващо въпреки руските спънки

ЕК свиква извънредна среща на енергийните министри на 9 септември за цените на газа и тока

29 Авг. 2022Обновена
undefined
Роберт Хабек

Германия пълни газохранилищата си по-бързо от планираното въпреки съкращаването на доставките на природен газ от Русия, каза министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Би Би Си.

С този темп до началото на септември страната ще изпълни задачата си да запълни до октомври 85% от вместимостта на газохранилищата си. В момента тя е постигнала 82%.

Успехът ѝ се дължи на две причини: първо, потреблението на природен газ през лятото намаля; второ, увеличиха се доставките от неруски източници.

Според плана на Евросъюза Германия трябва да е запълнила до ноември 95% от обема на газохранилищата си.

Австрийският канцлер Карл Нехамер поиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, за да може да тя се понижи. "Трябва да спрем тази лудост, която бушува днес на енергийните пазари", заяви, Нехамер, призовавайки за мерки на европейско равнище, а не само на национално, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Цената на електричеството трябва да спадне. Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин всеки ден да решава вместо европейците", посочва канцлерът в комюнике.

Цяла Европа понася ударите на скока на цените на енергията, ето защо чешкият премиер Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на ЕС, обяви в петък, че ще бъде свикана спешна среща на енергийните министри.

Австрийският канцлер увери, че отделянето на цените на тока и газа ще бъде обсъдено на предстоящата среща. Той изтъкна, че е разговарял по въпроса с германския си колега Олаф Шолц и с Фиала.

След шест месеца война в Украйна цените на енергията в Европа имаха бурна седмица, с нови рекордни стойности в петък, което предвещава силно поскъпване на живота през зимата. Причините са много, но на първо място е сериозното намаляване на руските газови доставки за европейските страни, които подкрепят Украйна. А 20 на сто от европейското електричество се произвежда от топлоцентрали на газ.

Белгия също настоява за отделяне на цените на двата енергийни източника, защото връзката е неоснователна. Министърът на енергетиката Тине ван дер Стратен написа в "Туитър", че цената на газа в Европа трябва спешно да бъде замразена и допълни, че връзката й с тази на електричеството е напълно изкуствена и трябва да бъде променена.

"Следващите 5-10 години ще бъдат ужасни, ако не направим нещо. Трябва да действаме на място, на европейско ниво, и да замразим цените на газа", посочи Ван дер Стратен.

Цената на електричеството в Европа чупи рекорди в последните дни. Договорите година напред в Германия достигнаха 995 евро, а във Франция удариха 1130 евро по данни на Франс прес. И в двата случая става дума за десетократно увеличение.

В резултат на настояванията чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела обяви, че Прага, която председателства в момента ЕС, свиква извънредна среща на енергийните министри на 9 септември, на която ще се обсъдят слагане на таван на цените на газа и отделяне на цената на електричеството от газа. "Енергийният пазар спря да функционира", заяви той. 

Още по темата