Quantcast
ГЕРБ възникна с помощта на Бавария като полицейска партия | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ГЕРБ възникна с помощта на Бавария като полицейска партия

Берлин да притисне своя приятел в София, за да остави Северна Македония на мира, казва бивша зам.-посланичка на ФРГ в София
11 053
Гудрун Щайнакер е била зам.-посланик на ФРГ в София 2006-2009 г.

Партия ГЕРБ се появява с помощта на баварския Християнсоциален съюз като част от опита на Запада да създаде алтернатива, чрез която да постави в България под контрол икономическия и престъпен елит, произхождащ главно от бившите комунистически тайни служби. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно. Това пише в статия за македонската служба на "Дойче веле" Гудрун Щайнакер - бивш зам.-посланик на Германия в София (2006-2009) и посланик в Скопие (2011-2014)*. Оригиналното заглавие е "Кой ще спре българския тормоз над Северна Македония?"

Щайнакер твърди, че проектът ГЕРБ трябвало да бъде отговор на това, че въпреки че страната е приета през 2007 г. в Европейския съюз, правителството на Сергей Станишев продължавало да затъва в тресавище от корупция и престъпност.

"Това, за съжаление, не е постигнато до днес. Всъщност тези елити са просто подмладени - сега са на власт синовете, дъщерите и протежетата на първата смяна след падането на комунизма. Но те по същия начин продължават да си делят ресурсите на страната, включително фондовете от ЕС."

Щайнакер припомня, че ГЕРБ е създадена със значителна помощ - дори името е измислено от тях - от фондация "Ханс Зайдел" на Християнсоциалния съюз (ХСС). "Години преди това Бавария с помощта на фондацията играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната." (Посланичката пропуска да отбележи, че по същото време баварската прокуратура бе много близка с българската Върховна касационна прокуратура, бел "Сега".)

Бившият дипломат разкрива още, че на Запад се надявали "напористият Цветан Цветанов" да успее да въведе ред като вътрешен министър. Тогава той е дясната ръка на Борисов в Столична община. "Резултатът след 11 години е скромен. ГЕРБ е на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са си същите. Корупцията процъфтява с нови методи за присвояване дори на парите на ЕС."(При първото си посещение в Берлин като премиер Борисов изнесе лекция във  фондация "Конрад Аденауер", в която цветисто обясни как в същия момент "Цветанов копае с багер трупове край София". , бел. "Сега")

Щайнакер коментира, че след месеците на антиправителствени митинги това лято правителството не е паднало, но е под въпрос изборната победа на ГЕРБ на предстоящите избори през март. "Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да се задържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива. Едва ли ще успее да сложи край на бъркотията в икономиката, политиката и организираната престъпност, в които е замесена. ЕС беше и е надежда за много българи, въпреки че мнозина са разочаровани от него."

Дипломатката, работила 4 години в посолството в София, обяснява, че за Северна Македония Борисов е отстъпил на министъра на отбраната и бивш информатор на комунистическите служби, за да остане на власт. Наблюдателите смятат, че предимно поради вътрешнополитически причини българското правителство наложи вето на започването на преговори за присъединяване към ЕС за Северна Македония, а "това де факто е в полза на опозиционните националисти от ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, които се радват, че премиерът Зоран Заев отново не успя да започне преговорите".

В статията Щайнакер, която е работила и в посолството в Норвегия, обяснява, че е твърдението, че македонският е само диалект на българския език, "е ненадминато по своята абсурдност". Тя казва, че както днешният български език се е оформил през XIX век, така и македонският след Втората световна война е кодифициран като стандартен език от лингвиста Блаже Конески на основата на няколко диалекта на територията на днешна Северна Македония. "Македонският се появява като стандартен език малко по-късно, но едновременно с други по-късни национални езици в Европа", продължава тя. Нейният пример е с норвежкия бокмол, формиран на базата на риксмол през XIX век и е създаден след независимостта на страната през 1905 г. на основата на езика, който се говори в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия пишат на датски, но днес никой не поставя под съмнение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е популярна по света.

В заключение Щайнакер нарича претенциите на България "нагъл, ненаучен, нереалистичен и съвсем прозрачен ход с вътрешнополитически мотиви". "Германското федерално правителство трябва да използва своето председателство на ЕС, за да призове към разум българското правителство, особено "партийния приятел" в ЕНП, министър-председател и председател на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на експертите противоречията около историята и да оставят езика. Борисов и неговият политически елит трябва да бъдат по-загрижени за окончателното разрешаване на собствените проблеми в борбата с корупцията и престъпността", заключава Щайнакер.

*Използваме превода на www.dnevnik.bg

85

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

27.11.2020

Обновена

6623 47
Радев към Борисов: Късно браните интереса ни за Северна Македония

27.11.2020

3081 35
ГЕРБ набързо разпусна безполезната конституционна комисия

27.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3879 44

Коментари

Страници

Sine_metu

Полицейска партия? А държавните институции по неин образ и подобие?

Светозар

"ГЕРБ възникна с помощта на Бавария като полицейска партия"

Това е гнусна лъжа. ГЕРБ възникна не като полицейска, а като милиционерска партия. В момента броят на милиционерите, комунистите и агентите на ДС в ГЕРБ са повече от тези в БСП и ДПС, взети заедно.

Billy-Joe Winchester

Г-жата намеква, че след ГЕРБ ще ни пратят ГЕРБ2, за да ни спасява от комунизъма.

В експозето ѝ е пропуснат и факта, че за корпуцията на Борисов се разбра още в първата година на управлението му. Но оттогава досега Меркел и Сие го дундуркат, дори му помогнаха да се върне на власт, когато го изгонихме с паветата. Той изобщо не е бил сложен с някакви добри намерения.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

че ГЕРБ си е полицейска партия си го знаехме,

но за мен е новина, че е създадена с помощта на Бавария...

Васик

Почва да се изяснява причината за налудничавото поведение на Цветанов като министър. Само че той тръгна да преследва лекарите вместо тресавището от корупция.

Кайме

Леля Гудрун, или прекалява с долнопробен шнапс, или се прави на утрепана, както казва наш народ. Няма алтернатива на мутрите...има удвоява на утрите, на мутренския модел. Затова, да и се ударят 100 тояги  на голо на "Мариенплатц"в Мюнхен, града голяма.9

.

 

Billy-Joe Winchester

👍

БайТикваотселоНанкя

Това не е ли чужда намеса, в политиката и във вътрешните работи на страната, не е ли незаконно? Щото по тая логика утре и ИДИЛ може да си създаде партия в България, за да и защитава интересите, и може да я кръсти...ъммммм...Републиканци за Булгаристан, нали?

Доц.Трътлев

Сефте? 

fractal
снимка на fractal

 1932 Хитлер идва на власт с избори

И после идват кафявите ризи и така нататък

Борисов кара тойота а не БМВ да не ги издаде баварците

 

Скрудж

Идва на власт с избори и с помоща на "социнтерна". 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

госпожата е права. Но проблемът е не само външният съпорт, а че "чиста и свята република" като идеал  е историята на един тоталитаризъм основан на клиент-патрон .Другото са само украшения.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

госпожата направо заби нож в гърба на Борисов и ГЕРБ

woogie

За мен две неща са категорично ясни. 1. ГЕРБ за пореден път ще спечели парламентарните избори. 2. Радев няма да е следващият Президент. А, две неща са ми категорично неизвестни. 1. Името на следващият Премиер. 2. Името на следващият Президент. Вдигнатият юмрук на Радев, тоталитарното поведение на Нинова,  простащината и безчинствата на метежниците и неглижирането на пандемията, предопределиха предстоящото им през 2021 г., фиаско.

mitkomm

Никога не пляскай преди концерта...Кое беше просташкото в поведението на мирнопротестиращите граждани, от любов към управляващите и кой е виновен за организацията в здравеопазването на този етап- Радев ли или Нинова?

Кара Колю

"В статията Щайнакер, която е работила и в посолството в Норвегия, обяснява, че е твърдението, че македонският е само диалект на българския език, "е ненадминато по своята абсурдност".

Ндааа... де гу чукаш... де се пука...

Нерде Герб... нерде Блаже...

Апропо тойзи грагянин с пиздоним "Блаже Коневски" е оня Благой Йорданов Конев от българското село Небрегово - дипломирал се в ЮФ на Софийски университет...

Дет' се вика - колкото и да се въртиш, задника ти все отдирята 😁

Sine_metu

Четв., 19/11/2020 - 19:34 (нов)

woogie

А две неща са ми категорично неизвестни. 1. Името на следващия премиер. 2. Името на следващия президент.

 

И ти ли, Бруте, се продаде на болшевиките?

 

П.П. Поправих ти грешчиците. Прощавай, обикновено го правя тихомълком, но 5 грешки в 3 изречения...

Случаен787

Докато Борисов слушкаше нямаше подобни статии!

Вероятно госпожата  не е и чувала за Берлинския конгрес, който общо взето е началото на българските проблеми на балканите. Човек може да си помисли, че на ЕС не им стига една измислена държава като Белгия и настояват за още една с  по-сериозни вътрешни проблеми.

 

 

hamel

Ноо подла Фрау. Освен, че прецаква тиквите и байренското ГРУ, ще Му дигне кръвното 😞

Въпрос

А ти вероятно не си чувал за тайния анекс в договора между Русия и Австро-Унгария, подписан през юни 1876, по времето, когато в Батак се валят още непогребани трупове. Съвсем случайно този анекс предвижда разделянето на българските деми на 3 части, точно по начертаните от Берлинския конгрес граници. Проблемите не започват от Берлинския конгрес. И не точно от оная посока от която ти ги виждаш. За "македонската нация" на сталинския Коминтерн няма да захващам. Там и на слепите трябва да им е ясно.

mitkomm

Вярно е!Справка с историята за Райхщадско споразумение през 1876г.- Споразумението доказва, че още през 1876 г. е било ясно, че страните по него не са били съгласни на Балканите да се създаде нито компактна славянска, нито голяма държава. Именно това съгласие между двете държави прави създаването на Санстефанска България невъзможно, а подписаният през 1878 г. предварителен Санстефански мирен договор – неизпълним.

kirkorin

Дамата, както е почнала, ще докара началото направо от баварското СС - някъде в 30 години на ХХ в.

The Pal
снимка на The Pal

Така и не разбрах къде го стяга чепика тойзи травестит от снимката...

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Така сме обръгнали, до такава степен сме зомбирани, че подобни признания за пряка, груба и безпардонна намеса във вътрешните ни работи се посрещат с почти пълно безразличие, макар че преди десетина години биха предизвикали бурно възмущение. 

Еми що да не ни управляват отвън... Нъл тъй? 

Платон
снимка на Платон

Ми време е блъгария да поиска да се присъедини към севернотомакедония - за да има лоби и уважение по свето. Туткаль, как ти се вижда да станеш северомаке със се пашапорт? Нема да те управлават отвън и прочие благодатности... включително исторички. Само не знам как ше е със втората русская пенция... 

nafta

Германия, и в частност Бавария, да не би да имат някаква причина да се чуфстват гузни пред северните македонци?

един интелектуалец

Потресен съм, колко неадекватно се изказва жена, била у нас цели 4 години заместник-посланик на държава, която смятам за технократска и точна до последния детайл. И която след това е седяла същото време в Македония. Всичкото, казано от нея, обяснява дезориентираната позиция на Германия в момента по конфликта между България и СМ. Ако такива са подавали такава информация, значи от петнадесет години ФРГ изобщо не е в час със случващото се у нас. Това обяснява и ненормалната подкрепа по ЕНП-линия от немците на БХ. Все си мислех, че нашите посолства в чужбина са гнезда на некадърници. С огромно съжаление разбирам, че това касае и Германия.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Пред тях очевидно се чувстват, пред нас - не.

nafta

Ние уж сме им биле саюзници.

hamel

Сабахлем по телевизьора, Фльор, от целия бардак и батак, пита водещите - ма вий смятате ли, че сме излезли от руската орбита?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш