Quantcast

Медия без
политическа реклама

Евродепутат: "Бандит" е подходяща дума за Борисов и Гешев

Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях, заяви ирландката Клеър Дейли

11 Септ. 2020
bTV новините

"Убедена съм, че думата "бандит", която употребих, е използвана на място. От това, което съм чела и видяла, има неоспорими доказателства, че тези хора са нарушили върховенството на закона. Българските граждани са прави в това да искат тяхната оставка."

Това заяви евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли в интервю за bTV ден след като остро разкритикува Европейската комисия за бездействието ѝ спрямо проблемите в България и използва думата "бандити" по адрес на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Запознах се с България през опита на ирландци, които се сблъскаха с корупционни сделки в курортен комплекс, когато купуваха имот преди няколко години. Когато се присъединих към Европарламента, продължих да се информирам за страната. Научих за редица скандали, включващи главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов", посочи още тя.

Вчера Дейли остро критикува еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. Това се случи по време на дебат в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента – ЛИБЕ. Йоурова представи доклад за състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. В него беше разгледано върховенството на закона у нас.

"Протестите показват, че в българското общество се водят оживени дебати. Те показват също така, че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система. Конституционните реформи би трябвало да са предмет на широк дебат. Необходимо е време, за да се постигне широк консенсус и да се изработят механизми на проверка и възпиране", коментира Йоурова.

To learn more, please visit the YouTube Help Center: https://www.youtube.com/help

Дейли също така критикува властта у нас, но и думите на еврокомисаря.

"Скандалът "Апартаментгейт" е един от примерите. Снимките на Борисов с парите и пистолета, както и всички скорошни случки, които разпалиха скандалите. Няма нужда да ви казвам какви са те. Вие живеете с тях - заяви ирландката пред bTV. - Писна ми ЕС да не предприема действия срещу тях. Като депутат в Европарламента чувам за проблеми с върховенството на закона в Полша, в Унгария... България е най-бедната страна в ЕС. Милиони от данъци се наливат в страната, но те не достигат до хората."

Според Дейли за това не се казва нито дума в Европа. Тя изтъкна, че или Европейската комисия не е сигурна какво се случва в България, или знае, но заради това, че премиерът Борисов е свързан с ЕНП, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, е готова да си затвори очите.

По думите ѝ е вдъхновяващо, че хората са на улицата повече от 60 дни. Клеър Дейли смята, че само гражданите могат да решат проблемите и са тези, които оказват натиск върху ЕС.

"Малко се говореше за България в Европа, но сега всички говорят за вас. Поздравявам хората на площада и им пожелавам всичко най-хубаво", каза още тя.

Дейли отговори и на думите на българския евродепутат от ГЕРБ и член на ЕНП Андрей Новаков, който по-рано днес по bTV заяви: "Тогава, когато кажем, че имаше депутати с много критики - евродепутати от Ирландия, членове на групата на комунистите, които не знам кога са идвали в България, които изразиха тревогата си от протестите у нас..."

По този повод Клеър Дейли обясни: "Никога не съм била член на комунистическа партия, но съм горд привърженик на лявата идея. Много от олигарсите и хората, които са облагодетелствани и с власт, са произлезли от бившата комунистическа партия в България."

Още по темата