Медия без
политическа реклама

ЕС взема на прицел за санкции и Беларус

Жозеп Борел се тревожи, че Беларус заличава в конституцията си своя статут на държава без ядрено оръжие

28 Февр. 2022
Жозеп Борел
ЕПА/БГНЕС
Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел отправи днес остра критика срещу Беларус и го заплаши със сакции както срещу Русия.

Той определи състоялия се вчера конституционен референдум като неприемлив, защото е протекъл в атмосфера на широко разпространени нарушения на човешките права и брутални репресии срещу всички групи на беларуското общество. "Понастоящем има над 1070 политически затворници. Пространството за истински обществен дебат е напълно затворено и широко се използва умишлена дезинформация. Освен това огромен брой беларуски граждани бяха принудени да напуснат страната", изтъкна той в специално изявление по този повод. Според него предложените промени в конституцията предоставят на Лукашенко допълнителни инструменти за по-нататъшно консолидиране на властта му.

С особена острота Борел отбелязва: "Заличаването неядрения статут на Беларус, което се посочваше в член 18 на беларуската конституция, е друг тревожен елемент. ЕС категорично осъжда участието на Беларус в продължаващата агресия срещу Украйна и ще насочи действията си към онези лица в Беларус, които  сътрудничат на руската военна агресия срещу Украйна."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата