Медия без
политическа реклама

Eрдоган: Ще защитаваме всеки сантиметър земя и вода докрай

Макрон и Помпео се опитват да успокоят отношенията между Турция и Гърция

20 Септ. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция възнамерява да даде на дипломацията възможно най-голям шанс, разрешавайки проблемите чрез диалог по начин, облагодетелстващ всички страни, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в отговор на призивите за разговори от френския си колега Еманюел Макрон. Френският президент призова Турция да възобнови „отговорния диалог“ за Източното Средиземноморие, след като наскоро заплаши със санкции срещу страната и призова Европейския съюз да заеме единна позиция срещу Анкара, пише англоезичното турско издание Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус".

В поредица от публикации в Туитър Ердоган заяви, че Турция няма да обръща внимание на постоянните провокации, заявявайки, че Анкара води своята политика решително и зряло. "С тази цел ще продължим да защитаваме всяка капка вода и всеки сантиметър земя на страната ни докрай", каза той.  Турция в петък обвини Макрон, че „налива масло в огъня“ в Източното Средиземноморие и е затруднил решаването на проблемите в региона.

Гърция оспори правото на източната си съседка за енергийни проучванията в региона, опитвайки се да се ограничи турските води въз основа на близостта на редица нейни острови до турското крайбрежие. Турция - страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море, изпрати изследователски кораб, придружен от военен ескорт, за да търси въглеводороди в спорния континентален шелф, заявявайки, че както Анкара, така и Турската република Северен Кипър имат права в региона.

За да се намали напрежението, Турция призова за диалог, за да се гарантира справедливото разпределение на ресурсите в региона. Междувременно турски и гръцки военни делегации са провели технически срещи в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят начини за намаляване на риска от инцидент на фона на нарастващото напрежение в региона.

Днес стана ясно и че държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи посещение в Гърция на 27 и 28 септември, за да съдейства за деескалация на напрежението между двете средиземноморски държави. Помпео ще говори на конференция в Солун, а след това ще посети военноморската база Суда на остров Крит, където ще има срещи с премиера Кириакос Мицотакис и външния министър Никос Дендиас.

Още по темата