Медия без
политическа реклама

Доналд Туск стана премиер на Полша и обеща подкрепа на Украйна

Той благодари главно на жените, че са подкрепили неговата проевропейска програма

12 Дек. 2023Обновена
След вота Доналд Туск се снима в Сейма с депутатите, които го подкрепиха за премиер
ЕПА/БГНЕС
След вота Доналд Туск се снима в Сейма с депутатите, които го подкрепиха за премиер

Парламентът на Полша одобри вчера с 248 срещу 201 гласа кандидатурата на Доналд Туск за министър-председател, с което сложи край на осемгодишното управление на националистите и насочи страната към размразяване на отношенията с Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Десетки милиарди евро от фондовете на Европейския съюз бяха замразени заради спор с Брюксел за демократичните стандарти, но Туск, бивш председател на Европейския съвет, обеща да оправи отношенията и да отблокира парите.

РЕЧ

В голяма реч пред парламента тази сутрин Туск говори за ксенофобията, миграцията, свободата на медиите и помощта за Украйна.

''Протестирам срещу маргинализацията на ролята на Полша на международната арена. Протестирам срещу ксенофобията, въведена от властите в публичния дебат. Протестирам срещу враждебното отношение на властите към имигрантите. Протестирам срещу недееспособността на обществената телевизия'', заяви той. И добави: ''Ще имаме различни виждания по много въпроси, но въпреки това искаме да сме общност и работата на бъдещото правителство ще бъде насочена към това. Толкова сме различни, привързани сме към различни традиции. Това е нашето богатство. Обществото е изградено от върховенството на закона и конституцията и не трябва да спорим за това, само за да можем безопасно да спорим по други теми'', каза Туск.

В речта си премиерът подчерта и значимостта на продължаващата подкрепа за Украйна. ''Ние трябва да говорим в един глас за Украйна. Това трябва да ни обедини. Нападението срещу Украйна е нападение срещу всички нас. Не мога повече да слушам политици, които говорят, че им е писнало от ситуацията в Украйна. Те казват на президента Зеленски, че са уморени от ситуацията. Ще поискам помощ за Украйна от първия ден'', каза Туск.

Туск изрази благодарност към полския народ, особено към жените, за непоколебимата им вяра, че предстоят по-добри дни. "От утре ще можем да поправим грешките, така че всеки да се чувства като у дома си в Полша", добави той. Туск подчерта, че победата не е само негова, а принадлежи на всички, които са съхранили надеждата за по-добро бъдеще. Той я посвети на баба си и дядо си.

ВОТ НА ДОВЕРИЕ

Вчера бившият министър-председател Матеуш Моравецки от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) загуби вот на доверие. Партията му се класира на първо място на изборите на 15 октомври и получи първия шанс да състави правителство, но нямаше необходимото мнозинство и всички останали партии отказаха да работят с нея.

ПиС се представя като защитник на суверенитета и идентичността на Полша, а също така изтъква, че е подобрила жизнения стандарт на милиони хора, като е увеличила социалните помощи и минималната работна заплата. Критиците обаче твърдят, че ПиС е подкопала независимостта на съдебната система, превърнала е държавните медии в пропаганден канал и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс.

Показателен за дълбоката лична неприязън, която лидерът на ПиС Ярослав Качински изпитва към Туск, беше фактът, че след гласуването той се качи на трибуната и каза на новия министър-председател: "Знам едно - вие сте германски агент!" По време на предизборната кампания ПиС редовно представяше Туск като подставено лице на Берлин.

Новото правителство ще внесе промени във външната политика на Полша и ще сложи край на дългогодишния конфликт с Брюксел, най-вече заради реформите в съдебната система, въведени от ПиС, отбелязва ДПА.

Отношенията с могъщата западна съседка на Полша - Германия, също достигнаха най-ниското си ниво след исканията на Полша за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Туск, министър-председател на Полша в периода 2007-2014 г. и председател на Европейския съвет в периода 2014-2019 г., ще се стреми да поправи отношенията си както с ЕС, така и с Германия и да постави по-голяма дистанция между Полша и Унгария, друг член на ЕС, който е в конфликт с Брюксел, допълва германската агенция.

Макар че коалицията на проевропейските сили спечели парламентарните избори на 15 октомври, президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, първо възложи на досегашното националистическо правителство задачата за съставяне на правителство, като по този начин забави с почти два месеца края на осемгодишното управление на популисткия националистически лагер, отбеляза Франс прес.

Съставена от центристката "Гражданска коалиция", коалицията "Трети път" (християндемократи) и формацията "Нова левица", проевропейската коалиция има 248 депутати, срещу 194 народни представители от ПиС и още 18 от крайнодясната партия "Конфедерация", от общо 460 места. 

Радослав Шикорски, бивш външен министър в предишното правителство на Туск, ще оглави външното министерство, предаде Полската агенция по печата. Адам Боднар, бивш омбудсман, ще ръководи министерството на правосъдието, а Анджей Домански (ГК) ще стане министър на финансите. Адам Шлапка (ГК) ще е министър по европейските въпроси. Барбара Новацка (ГК) ще бъде назначена за министър на образованието, Дариуш Вечорек ("Нова левица") ще е министър на образованието и науката, а Чеслав Шекерски за министър на селското стопанство. Изабела Лешчина ще е министърка на здравеопазването. Туск обяви също така решението си да създаде министерство на промишлеността, което ще бъде ръководено от Мажена Чарнецка. То ще бъде в южния град Катовице, в миннодобивния регион Силезия, вместо във Варшава.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Доналд Туск

Още по темата