Медия без
политическа реклама

Доналд Туск сменя спешно шефовете на спецслужбите на Полша

Правителството уволни и шефовете на държавни медии

20 Дек. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Доналд Туск

Полското правителство с премиер Доналд Туск обяви назначаването на нови ръководители на разузнавателните служби, съобщава телевизия Polsat.

Ръководителят на Службата за военно разузнаване (SWW) ще бъде полковник Дорота Кавиецка. Тя е първата жена в полската история, назначена за ръководител на тайната служба, отбелязва изданието. В миналото Кавиецка е била военен аташе в полското посолство във Великобритания.

Генерал Ярослав Строжик ще бъде ръководител на Службата за военно контраразузнаване (SKW). Той е бивш зам.-директор на разузнаването в Международния военен щаб на НАТО и е бил военен аташе в полското посолство в Съединените щати.

Парламентът на Полша одобри вчера с 248 срещу 201 гласа кандидатурата на Доналд Туск за министър-председател, с което сложи край на осемгодишното управление на националистите и насочи страната към размразяване на отношенията с Европейския съюз, съобщи Ройтерс, цитирана от

Зам.-министърът на националната отбрана на Полша Цезари Томчик каза, че новите ръкъводители преминават през необходимите процедури

Смяната на ръководителите на главните разузнавателни служби на Полша беше обявена по-рано от новия премиер Доналд Туск, съобщава Polsat. В допълнение към военното разузнаване и контраразузнаване, нови ръководители ще има и в Централното бюро за борба с корупцията (CBA), Агенцията за вътрешна сигурност (AWB) и Агенцията за разузнаване (AW) - съответно Агнешка Квятковска-Гурдак, Рафал Сириско и Павел Шота.

Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци.

На 13 декември, в първия ден на Туск като премиер, парламентарната комисия за контрол на тайните служби с мнозинство (шест на едно) вече подкрепи предложението на новия премиер за освобождаване от длъжност на предишните ръководители. Кадровите промени изискват и становище от правителствената комисия по разузнаването и президента, отбелязва телевизионният канал.

Туск оглавява проевропейския трипартиен алианс на бившата опозиция, който излезе победител на парламентарните избори през октомври, прекъсвайки осемгодишната хватка на властта на националистическата популистка партия "Право и справедливост" (ПиС), коментира ДПА, цитирана от БТА.

Той успя да встъпи в длъжност едва миналата седмица, след като ПиС, която е на власт от 2015 г., забави предаването на властта. Партиите в сегашното правителство обвиняват ПиС, че използва тайните служби, за да шпионира политическите им опоненти.

Новият полски премиер също така обяви, че скоро ще назначи наследник на началника на полицията Ярослав Шимчик. Генералът стана обект на общонационални подигравки през декември миналата година, когато случайно предизвика в полицейското управление изстрел от гранатомет, който му беше подарен от украински колеги.

Правителството уволни и шефовете на държавни медии

Либералното правителство на Полша обяви уволнението и на ръководителите на държавни медии, които бяха смятани за говорители на правителството по време на управлението на „Право и Справедливост“ (ПиС), предаде АФП.

„Уволнени са председателите и управителните съвети на държавната телевизия, радио и информационна агенция“, съобщи полското министерство на културата, като посочи като причина за решението новата резолюция на парламента за "възстановяване на правния ред и безпристрастността и надеждността на обществените медии"

Представители на полската националистическата партия "Право и справедливост" окупираха тази нощ сградата на националната телевизия, за да изразят по този начин протеста си срещу реформите в държавната медия, предаде Франс прес.

"Няма демокрация без плурализъм в медиите или без силни антиправителствени медии, като в Полша това са държавните медии", заяви тази нощ лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Качински се присъедини към протестиращите в сградата на националната телевизия. В протеста се включи също бившият премиер Матеуш Моравецки.

Качински каза, че представителите на "Право и справедливост" ще продължат с протеста си, като ще прилагат ротационен принцип.

Бившият министър на културата Пьотър Глински заяви, че тези действия на новото правителство са "незаконни". "Ясно е, че става дума за атака срещу свободните медии, това е нарушение на закона", каза Глински за АФП.

Още по темата