Quantcast

Медия без
политическа реклама

Династията Ким в КНДР ще свърши, ако прибегне до ядрено оръжие

САЩ предупредиха Северна Корея, че ще загуби най-милото си, ако хвърли "превантивно" атомна бомба

15 Март 2023
Пресслужба на Пентагона
Патрик (Пат) Райдър

Всяко използване на ядрени оръжия от Северна Корея ще сложи край на поставения в изолация режим в Пхенян, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал от американските ВВС Пат Райдър. Предупреждението на Райдър идва на фона на опасенията за ядрен опит от страна на Севера, предаде южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от БТА.

"Мисля, че бяхме доста ясни, че ако Северна Корея използва ядрено оръжие, това би бил краят на севернокорейския режим", заяви говорителят. В КНДР управлява комунистическата династия Ким, основана преди близо 75 години от Ким Ир Сен, наследена през 1994 г. от сина му Ким Чен Ир и предадена през 2011 г. на внука му Ким Чен Ун. Като в абсолютните монархии държавният вожд държи властта до смъртта си.

САЩ предупредиха, че може да последват тежки последици при ядрена атака от страна на Северна Корея след новоприетия севернокорейски закон, според който, в случай на непредвидена ситуация, Северът ще може да използва ядрените си оръжия превантивно.

"Всяко ядрено нападение от страна на Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници и партньори е неприемливо и ще доведе до края на този режим", заяви министерството на отбраната в своята Национална отбранителна стратегия, публикувана през октомври. Оттогава Северна Корея постоянно засилва ядрените си заплахи, като по-рано лидерът ѝ Ким Чен-ун призова за експоненциален растеж на ядрения арсенал на страната.

Сеул и Вашингтон също така заявиха, че Северът може да извърши ядрен опит "по всяко време", като отбелязаха, че страната явно е приключила с всички приготовления за ядрен опит.

Шестият ядрен опит на Северна Корея бе извършен през септември 2017 г.

"Но отново, продължаваме да обръщаме внимание и да работим в много тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори в региона, за да възпрем агресията, да запазим сигурността и стабилността в региона. И това ще продължи да бъде нашият фокус", заключи Райдър.

Още по темата