Медия без
политическа реклама

Десетки пострадаха при жп катастрофа в Чехия

06 Юни 2024

4 души загинаха и още десетки са ранени при железопътна катастрофа в Чехия, след като нощен пътнически влак се сблъска челно с товарен влак.

Най-малко 23 души са ранени при тежката катастрофа, съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан.

Катастрофата е станала късно снощи при град Пардубице, разположен на около 100 км източно от Прага. Пътническият влак e собственост на чешката частна компания "Региоджет" (RegioJet).

Министърът на транспорта на Чехия Мартин Купка съобщи, че се е наложило да бъде затворена основна железопътна линия между Прага и източната част на страната, докато властите разследват сблъсъка.

На кадри след катастрофата в чешкия новинарски сайт idnes.cz се вижда, че най-малко един вагон е дерайлирал. Полицията показа в социалната платформа "Екс" колона от автомобили на службите за спешна помощ и медицински хеликоптер. ДПА допълва, че са били изпратени голям брой пожарникари, парамедици и лекари.

На снимки от мястото на произшествието се вижда, че дерайлиралият първи вагон, разположен точно зад локомотива на пътническия влак, е сериозно повреден.

Говорител на железопътната противопожарна служба заяви по чешката телевизия, че няколко от пострадалите са тежко ранени. Полицията е евакуирала останалите пътници от влака, предаде Ройтерс.

Влакът е бил нощен експрес, пътуващ от чешката столица Прага за град Кошице в Словакия.

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан и министърът на транспорта Мартин Купка са на път към мястото на катастрофата, съобщи вътрешният министър в социалната платформа "Екс".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Чехия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?