Медия без
политическа реклама

Борисов иска медицински "щит" в ЕС срещу Covid-19

Надпреварвахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си, отбеляза българският премиер в Блед

31 Авг. 2020Обновена
Борисов с унгарския премиер Виктор Орбан.
Бойко Борисов/Фейсбук
Борисов с унгарския премиер Виктор Орбан.

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа е предложил Бойко Борисов на  лидерите на Стратегическия форум в Блед, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет. Според нея българският премиер е пояснил, че съгласно този медицински щит всички държави членки трябва да приемат стандарт за реакция при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. „Всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта“, добавя премиерът. Според него е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората“, заяви министър-председателят. Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. „Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19”, заяви Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Няма по-добро място от ЕС“, отбеляза още Борисов. Той припомни и колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията. „Но сме септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят“, добави Борисов. Министър-председателят подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти. „А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море“, посочи българският министър-председател.

„Провали ли се светът с COVID-19 – провали се! Имаше ли солидарност – нямаше! Бяхме ли неподготвени – категорично неподготвени!“

Така премиерът Бойко Борисов коментира на стратегически форум в словенския град Блед реакцията на ЕС по отношение на пандемията от коронавирус, предава bTV.

Борисов участва в лидерския панел, който дискутира бъдещето на Европа след Брекзит и кризата, предизвикана от COVID-19. Сред другите лидери са премиерите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия и Италия, президентът на Сърбия и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Показахме ли, че в условията на война и пандемия не сме готови – показахме! Март месец се пазаряхме една с друга държавите как да пуснем зелените коридори. Надпреварвахме се една с друга държавите коя първа ще затвори границите си и всеки се спасяваше сам за себе си“, отбеляза българският министър-председател.

ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКА ВРЪЗКА

На форума Борисов е провел среща със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс. По време на разговора е била обсъдена инициативата „Три морета“, в която България участва заедно с още 11 европейски държави. "Инициативата има важна роля в задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса. Благодарни сме за подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти като междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) и на терминала за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция. Това е гаранция за сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион", сподели Борисов впечатления от срещата във Фейсбук.

ПО ДРУГИТЕ ТЕМИ

В изказването си пред другите участници Борисов приветства инициативата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. „Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност“, изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

По отношение на Западните Балкани премиерът заяви: „Следва да продължим да подкрепяме процеса на реформи в тези държави. За нас е важно поддържането на добросъседските отношения и изграждането на общи регионални проекти, които ще допринесат за социалното и икономическо развитие.“

А за Брекзит коментира: „Какъвто и да е резултатът от преговорите, ЕС и държавите членки трябва да бъдат подготвени. От особена важност за България е гарантиране на правата на гражданите след Брекзит, заедно със сътрудничеството в редица области.“

Още по темата