Медия без
политическа реклама

Беларус с мерки срещу авиоиндустрията на ЕС и Великобритания

До вътрешния пазар на страната ще бъдат допускани повече стоки от приятелски страни

06 Дек. 2021
Президентът на Беларус Александър Лукашенко
БГНЕС
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Правителството на Беларус забрани вноса на някои стоки в страната от държавите, приложили санкции срещу Минск. Това се казва в изявление на беларуското външно министерство относно ''отговора му на незаконните външни санкции'', съобщи пресслужбата на министерството, цитирана от БГНЕС.

"В отговор на незаконните външни санкции, целящи да подкопаят суверенитета на Беларус и благосъстоянието на беларуските граждани, с цел защита на националните интереси, беларуското правителство реши да забрани вноса на стоки с произход от държави, прилагащи незаконни антибеларуски санкции", се казва в изявлението. Отбелязва се, че съответният указ ще бъде подписан във възможно най-кратък срок. В отговор на "незаконните ограничения срещу беларуската авиоиндустрия, основани на нелоялна конкуренция, подобни стъпки ще бъдат предприети и срещу въздушните превозвачи на Европейския съюз и Великобритания", се казва в изявлението. В същото време ще бъдат предприети мерки за насищане на вътрешния пазар с подобни стоки от приятелски страни.

Беларус също така разшири списъците на лицата, на които е забранено да влизат на територията на републиката. "Списъците на лицата, чието влизане на територията на Република Беларус е нежелателно, са от държави, които системно дискриминират беларуски длъжностни лица, журналисти и представители на обществени организации", се казва в изявлението на беларуското външно министерство.

В изявлението се подчертава също, че Минск ще продължи да укрепва интеграцията с Русия в рамките на противодействието на колективния натиск на Запада. "Като една от най-значимите мерки за противодействие на външния натиск на колективния Запад и за укрепване на икономическата си сигурност Република Беларус ще продължи да изпълнява съюзни програми и да укрепва икономическата интеграция с Руската федерация, както и да изгражда силни търговско-икономически отношения с партньорите от ЕАИС и страните от "далечната дъга" (страните от Азия, Африка и Латинска Америка)", се казва в изявлението. Ще бъдат осъществени и редица други стъпки от "непубличен характер".

В изявлението се подчертава, че мерките са ответни по своя характер "и могат да бъдат отменени, ако засегнатите страни и групи страни изоставят погрешната логика на Студената война, върнат се към пътя на конструктивното сътрудничество за запазване на мира и стабилността на европейския континент и спазват изцяло международните си задължения. Посочва се също така, че Беларус "е готова да разреши всички съществуващи разногласия чрез взаимно уважителен диалог и въз основа на интересите на страните.

На 2 декември ЕС въведе пети пакет от санкции срещу Беларус, който включва 17 физически и 11 юридически лица. Министерството на финансите на САЩ също така наложи ограничения върху държавните дългови ценни книжа на Беларус, като забрани трансакциите с нови дългови ценни книжа на републиката, емитирани след 2 декември, със срок на погасяване над 90 дни. Освен това 20 физически и 12 юридически лица, както и три въздухоплавателни средства бяха добавени към списъците със санкции заради миграционната криза и във връзка с твърденията за нарушаване на гражданските свободи в републиката. Допълнителни санкции бяха обявени и от властите на Великобритания и Канада. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Беларус, ЕС, Великобритания

Още по темата