Quantcast
В автономна узбекска република е въведено извънредно положение | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В автономна узбекска република е въведено извънредно положение

Обновена
31 442

В автономната република Каракалпакстан е въведено извънредно положение от 2 юли до 3 август, събщи пресслужбата на президента Шавкат Мирзиев. Вчера той посети Нукус, столицата на републиката. В района се провеждат масови протести срещу планирани промени в конституцията, които отнемат автономията на северозападната република. 

Въвежда се комендантски час. 

Многохилядните протести започнаха на 1 юли, когато бе представен проектът, което отнема суверенитета на Каракалпакстан. Мирзиев се срещна с местните депутати и предложи да оттегли поправките. 

Лидерът на движението "Алга, Каракалпастан" (Напред, Каракалпакстан) Аман Сагидулаев съощи пред "Радио Ататтик" (казахстанската редакция на "Радио Свобода"), че протестите са се масовизирали след ареста на активиста Даулетмурат Тажимуратов, който призвал за мирен митинг на 5 юли. По-късно е пуснат, но е закаран директно в реанимацията, защото в ареста е бил пребит от бой, съобщават местни медии. Тажимуратов е журналист. Властите в Каракалпакстан заявиха, че причината за масовите протести е "неправилното тълкуване на провежданите реформи в републиката".

Кръвопролитието в Каракалпакстан е нов епизод от войната между остарелите източни диктатури и докараните до крайно отчаяние обикновени хора. През януари в протестите в Казахстан загинаха над 200 души, след това при бунтове в Таджикистан умряха поне 16, сега демонстрациите обхванаха автономната република в Узбекистан, коментира "Новая газета Европа"

 

Още

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4193
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8841
БАБХ опроверга мита за безконтролен внос на зърно от Украйна

29.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

10530