Quantcast

Медия без
политическа реклама

Армията на САЩ преустанови полетите след серия катастрофи

29 Апр. 2023
Wickipedia
В края на март два хеликоптера "Блек хоук" се сблъскаха в Аляска и загинаха 9 войници

Армията на САЩ е приземила всички въздухоплавателни средства, с изключение на тези, които изпълняват "критични мисии", след последните две фатални катастрофи във въздуха, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Заповедта за "спиране на авиацията", обявена в петък, идва ден след като два хеликоптера "Апачи" се сблъскаха в Аляска, при което загинаха трима пилоти от американската армия.

Началникът на щаба на армията Джеймс Макконвил заяви, че летците ще останат приземени, докато не завършат допълнително обучение. При катастрофа на 20 март с два хеликоптера "Блек Хоук" в Кентъки загинаха деветима войници.

"Дълбоко сме натъжени заради тези, които загубихме", се казва в изявлението на генерал Макконвил.

"Именно тяхната загуба прави още по-важно да преразгледаме нашите процедури за безопасност и протоколи за обучение и да гарантираме, че се обучаваме и работим на най-високо ниво на безопасност и професионализъм."

Той добави, че армейските пилоти "ще се съсредоточат върху протоколите за безопасност и обучение, за да гарантират, че нашите пилоти и екипажи имат знанията, подготовката и информираността, за да изпълнят безопасно възложената им мисия".

Военнослужещите на активна служба ще трябва да приключат обучението си в рамките на 24 часа през първата седмица на май, докато Националната гвардия и частите от резерва имат време до края на месеца.

След като всяка част докладва, че е преминала обучението, тя ще може да се върне към нормални операции.

Неотдавнашните инциденти, които се случиха в различни части на страната, се разследват, но официалните лица твърдят, че "няма признаци за някаква закономерност". Катастрофата в четвъртък е станала близо до форт Уейнрайт, Аляска, докато войниците са се връщали от тренировъчна мисия, съобщиха от армията. Освен тримата загинали, един е тежко ранен.

Тримата военнослужещи са били част от 11-та въздушнодесантна дивизия, известна като "Арктическите ангели".

Още по темата