Медия без
политическа реклама

Армения се присъедини към Международния наказателен съд и ядоса Москва

03 Окт. 2023Обновена
60 депутати са гласували в подкрепа на предложението, а 22-ма от опозицията са били "против" присъединяването.
БГНЕС
60 депутати са гласували в подкрепа на предложението, а 22-ма от опозицията са били "против" присъединяването.

Армения гласува ратифицирането на Римския статут - учредителния договор на Международния наказателен съд (МНС), предава АП. Това означава, че ако руският президент Владимир Путин отиде в Армения, може да бъде задържан, тъй като МНС издаде заповед за ареста му през месец март тази година.

60 депутати са гласували в подкрепа на предложението, а 22-ма от опозицията са били "против" присъединяването. Този ход разгневи Москва, историческия съюзник на бившата съветска република. Москва нарече намерението "изключително враждебно". ''Армения знае много добре, че ние не сме страни по Римския статут, и Армения е добре запозната с трудното решение, взето въз основа на този статут'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Арменски официални лица твърдят, че този ход няма нищо общо с Русия и е предизвикан от агресията на Азербайджан срещу страната. Президентът на Армения трябва да подпише решението, което ще влезе в сила 60 дни след вота.

Въпреки че Русия отхвърля заповедта за арестуването на Путин, то той не може да пътува свободно. През юли руският президент беше принуден да се оттегли от среща на върха с лидерите на развиващите се икономики в Южна Африка, която също ратифицира Римския статут.

Гласуването илюстрира нарастващата пропаст между Москва и Ереван, който се разгневи на Кремъл заради възприеманото от него бездействие по отношение на дългогодишната конфронтация на Армения с Азербайджан, предава БГНЕС. Арменският министър-председател Никол Пашинян предположи, че страната му ще търси съюзи на други места.

Кремъл отново заяви, че Армения няма алтернатива на ръководения от Москва съюз за сигурност, известен като Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). "Мисля, че повечето хора в Армения осъзнават, че инструментите на ОДКС са абсолютно незаменими. Арменската страна няма нищо по-добро от тези механизми, сигурни сме в това'', каза Песков.  И подчерта, че Русия не е част от Римския статут и че за нея решението на Международния наказателен съд на издаде заповед за арест на президента Путин е нищожно и незаконно. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата