Quantcast

Медия без
политическа реклама

13-годишен рани двама души при нова стрелба в Йерусалим

42-ма са задържани след вчерашното смъртоносно нападение

28 Яну. 2023Обновена
ЕРА
Мерките за сигурност са вдигнати до най-високо ниво.

13-годишно дете откри днес огън в Източен Йерусалим и рани най-малко двама души, съобщи The Times of Israel.

Нападението бе извършено по-малко от ден след най-смъртоносната атака в града от 2008 г. насам. Вчера палестинец уби седем души пред синагога. Това е поредната ескалация на напрежението в един от най-кървавите месеци в Израел и на окупирания Западен бряг от години. Точно преди днешното нападение полицията обяви, че нивото на тревога е вдигнато до най-висока степен.

Инцидентът стана в Давидовия град, популярен археологически обект в близост до Стария град, се казва в съобщението. Според в. "Джерусалем Пост" полицията е пристигнала на мястото на нападението и стрелецът е бил неутрализиран. Говорител на полицията заяви в ефира на Армейското радио, че става дума за терористична атака. Службата за спешна помощ съобщи, че жертвите са тежко ранени.

Вчера нападател откри огън в квартала Неве Яков на Източен Йерусалим, населен с еврейски заселници. 7 души бяха убити, а други 10 - ранени. Стрелбата е била в района на синагога и се разглежда като терористичен акт. Нападателят е открил огън по излизащите хора от синагогата.

42 души са били арестувани във връзка със смъртоносната атака в петък, много от тях роднини или познати на терориста, 21-годишния Алкам Хайри - жител на Източен Йерусалим, който не е регистриран за други престъпления, свързани с тероризъм. Палестинските медии съобщават, че бащата на стрелеца е бил сред привиканите от полицията за разпит.

Самият нападател бе убит след атаката от силите за сигурност. "Когато наближихме района на атаката, забелязахме, че автомобилът на нападателя бяга от мястото. Започнахме да преследваме терориста, стреляхме в неговата посока и автомобилът спря", каза полицай, представен само като майор Г., разказва още The Times of Israel. "Терористът излезе и започна да стреля в нашата посока. В този момент ние излязохме от колата и го неутрализирахме, като по този начин предотвратихме по-нататъшни убийства на невинни", допълва майор Г.

Напрежението между израелци и палестинци се засили през последните няколко дни, като Палестина обвини Израел в убийството на най-малко четирима души след нахлуване в бежански лагер и двете страни си размениха нови атаки. Държавният департамент на САЩ осъди "очевидния терористичен акт" в Йерусалим.

 

NEXTA on Twitter: "❗️ At least 7 people were killed and 10 others injured in a shooting in #Jerusalem It is reported that an unidentified man entered a synagogue in the Neve Yaakov district in eastern Jerusalem while praying and shot people. The shooter has been eliminated. 📰 The Jerusalem Post https://t.co/gstX04EMPe" / Twitter

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?