Медия без
политическа реклама

11 души загинаха, а над 700 са ранени при новия трус в Турция

Земетресение от 5,3 по Рихтер разтърси и Иран

21 Февр. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС

11 души са загинали, а над 700 души са ранени след двете нови силни земетресения в турската провинция Хатай, съобщиха турските медии. Районът бе разтърсен вчера от трус от магнитуд от 6,4% по Рихтер, последван от вторични трусове. Има рухнали сгради, под които останаха хора. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу предупреди хората да не влизат в сградите.

Петима души са загинали в Сирия, а над 400 са ранените в няколко сирийски града след новите трусове, предава БТА, цитирайки ТАСС. Тази сутрин трус от 5,1 по Рихтер разтърси и Иран. 

 

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център земята се е разтресла в 20,04 ч местно време (19,04 ч българско) със сила 6,4 по скалата на Рихтер, съобщава БНР. Епицентърът е бил на 10 километра под земната повърхност в провинция Хатай - в селището Дефне, само на 14 километра югозападно от Антакия и на 70 километра северно от сирийския град Латакия.

Турските медии цитират местните сеизмолози, според които само 3 минути по-късно в Хатай е станало второ земетресение със сила 5,8 по Рихтер и епицентър в Самандаг, на брега на Средиземно море и на 25 километра от Антакия.

Хатай е сред най-пострадалите турски провинции от смъртоносното земетресение от 7,8 по Рихтер на 6 февруари и вторичните трусове след него. Жертвите от тях от турска и сирийска страна надхвърлят 46 000. Над 1 милион души загубиха домовете си.

В Северозападна Сирия най-малко 130 души бяха ранени при вчерашните земетресения, съобщи бунтовническата спасителна организация "Бели каски". В района са се срутили и редица сгради. Спасители доставят ранените в болниците и разчистват развалините. 

ТРУСЪТ В ИРАН 

По информация на Националния център по метеорология на Обединените арабски емирства трус от 5,1 по Рихтер е регистриран в 10:05 минути местно време в Южен Иран. Хората не са усетили труса и няма последици от него, гласи краткото съобщение на ОАЕ. По данни на Европейско-средиземноморсксият сеизмологичен център трусът е бил по-силен - 5,3 по Рихтер, като епицентърът е на 113 км северозападно от град Банбар Абас. 

 

Ключови думи:

Турция, земетресение

Още по темата