Медия без
политическа реклама

10 убити и 15 ранени при нападения с хладно оръжие в Канада

05 Септ. 2022
Издирват се Дамиен и Майлс Сандерсон

Най-малко 10 души са убити, а други 15 са ранени при намушкване с ножове в централната част на канадската провинция Саскечуан, съобщиха от полицията.

Жертвите са открити на 13 различни места, включително сред племето крий в Джеймс Смит и в близкия Уелдън.

Двама души са заподозрени за престъплението - Деймиън Сандерсън, 31 г., и Майлс Сандерсън, 30 г. Те са в неизвестност и се смятат за въоръжени и опасни.

На жителите е наредено да се укрият на безопасно място, докато мащабното издирване продължава в цялата обширна провинция.

"Не напускайте обезопасеното място. Бъдете предпазливи и допускайте други хора в жилището си", съобщи в Туитър Кралската канадска конна полиция (RCMP) на Саскечуан.

Създадени са контролно-пропускателни пунктове, на които полицията проверява документите за самоличност на пътниците, а шофьорите са призовани да не качват стопаджии.

Извънредно положение е обявено в Джеймс Смит крий - коренна общност с около 2000 жители североизточно от Уелдън, където живеят около 200 души.

А до всички мобилни телефони в провинциите Саскечуан, Манитоба и Албърта - огромен регион с размер почти половината от Европа - е изпратено предупреждение за опасни хора.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо определи нападението като "ужасяващо и сърцераздирателно". "Мисля за тези, които са загубили любим човек, и за тези, които са били ранени", написа той в Туитър.

На брифинг в неделя вечерта полицията заяви, че може да има още ранени, които са се придвижили до болници сами и ги призова да се свържат с властите.

Ронда Блекмор, командващ офицер на RCMP в Саскечуан, заяви, че някои хора може да са били набелязани от двамата заподозрени, докато за други се смята, че са били "нападнати случайно".

Първото спешно обаждане в полицията е подадено в 05:40 ч. местно време в неделя (11:40 ч. по Гринуич) в столицата на провинцията Реджина, на около 280 км южно от Уелдън, обясни тя.  "Местоположението и посоката на движение на заподозрените не са известни", добави тя

Ключови думи:

Канада, Саскечуан

Още по темата