Медия без
политическа реклама

10 инцидента за 8 дни претърпя руската гражданска авиация

08 Дек. 2023
Wikipedia

Десети инцидент за 8 дни претърпя руската гражданска авиация тази сутрин. Boeing 737 на авиакомпанията S7 се върна в Толмачево заради проблем и с двата двигателя. Самолетът пътувал от Новосибирск за Москва. При излитането пътниците чули взривове и видели огнени пламъци в турбините, съобщи "Авиоторщина". На борда е имало 176 пътници. От компанията съобщават за колебания в оборотите на двата двигателя с последващо възстановяване, съобщи Moscow Times.

От началото на декември възникнаха поне 9 сериозни произшествия: 

7 декeмври - запали се двигателят на товарния  Ту-204 ("Авиастар-ТУ", Улан-Уде-Чжанчжоу), лайнерът се е върнал на летището.  

6 декември -  възпламеняване на борда на Boeing-777 («Аерофлот», Москва-Камчатка). Пътник забелязва как кабел пресветва под креслото. 

5 декември -  системата за управление на руля на Ан-12 отказва, приземява се на летище "Хурба" в Комсомолск на Амур, а самолет по линията Москва-Казан каца аварийно в "Шереметиево" заради отказ на системата за стабилизация. 

2 декември - Airbus А321 "Аерофлот", (Петербург - Москва) каца аварийно в "Шереметиево" заради спиране на левия двигател. На летище "Рощино" в Тюмен по техническа причина аварийно каца Superjet 100 на  компанията «Ямал» (Ноябърск-Уфа). 

1 декември - Airbus A321 «Аерофлот» (Калининград- Москва) каца в «Пулково» заради повреда на климатичната система на пилотската кабина. Boeing 737 «Аерофлот» , излетял от Москва, каца аварийно в Южно-Сахалинск заради повреда в индикацията за налягането върху стойката на шасите. В  Новосибирск на борда на «ИрАеро» отказват автопилотът и задкрилките.  

Санкциите отрязаха Русия от обслужване на лайнерите и оригинални резервни части. От пролетта на 2022 г. авиокомпаниите изискват от персонала да не вписва в бордните дневници авариите, а самолетите летят повредени, написа "Проект". По думите на бивш пилот на авиокомпания Nordwind, много летят, осланяйки се на руското "дано да мине" .

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

руска авиация, авария

Още по темата