Медия без
политическа реклама

Зрелостници се разбунтуваха срещу оценяването на матурата

На изпита по литература чакат от нас клишета и шаблони, твърдят младежите

27 Юни 2023
ЕПА БГНЕС

Зрелостници от 73-то средно училище "Владислав Граматик" в София са отправили сериозни критики срещу начина на оценяване на задължителната матура по български език и литература. В протестно писмо до МОН, подписано от ученици с много висок успех, се твърди, че при оценяването на въпросите с отворени отговори оценителите са отнемали точки на правилни отговори, които обаче се различават от дадените в ключа за оценяване допустими  фрази. Според учениците това е довело до несправедливо оценяване и общо занижаване на резултатите от матурата. 

За писмото на недоволните зрелостници съобщи още на 23 юни БТА, цитирайки преподавателя по БЕЛ Силвия Костова. "При разглеждането на писмените работи на моите ученици установихме, че смислово съотносими отговори на отворените въпроси са санкционирани, ако не отговарят на изработения ключ. Макар че винаги съм подтиквала учениците си да проявяват творческо мислене при работата си с литературни въпроси и чрез креативните си идеи да надграждат монотонното съдържание на учебниците, както аз самата, така и много мои колеги останахме с впечатлението, че на държавния зрелостен изпит се поощряват тези, демонстрирали шаблонно мислене и заучени клишета, докато истински знаещите и можещите са необосновано санкционирани. Това несправедливо отношение не остана незабелязано и от зрелостниците и те защитиха позицията си пред отговорните институции и медиите в протестно писмо, което аз силно подкрепям", заяви пред БТА Костова. Тя е представила и протестното писмо, от което става ясно, че учениците дават пример със серия конкретни въпроси от матурата. За писмото съобщи днес и bTV. 

"Въпрос 20 изисква да се запишат два от упоменатите в текст 1 от първата изпитна част приноси на Ян Мърквичка

в културния живот на българите след Съединението. Както от формулировката на въпроса, така и от обстойния прочит на текста става ясно, че възможните верни отговори са повече от два, а именно: утвърждава рисуването по натура като учебен метод в българското училище; пръв обучава момичетата в тънкостите на рисувателните техники; става първият директор на Държавното рисувателно училище, което бързо печели име и извън страната; спомага за подготовката на много български художници и за регламентирането на професията на художника; твори в почти всички жанрове на живописта; създава забележителни творби, сред които и картината "Ръченица". Макар изредените по-горе аспекти да се отнасят до развитието на културните среди в следосвобожденска България, само последните два от тях са зачетени като правилни, както установихме от прегледа на изпитните си работи.. От една страна, това ни кара да изпитваме съмнение в качеството, надеждността и обективността на извършената проверка от страна на проверителите, които или са пропуснали да отбележат много отговори като верни, или принудително са се съобразявали с непълните и в този смисъл несправедливи, ощетяващи резултатите ни критерии за оценка на конкретния въпрос", пишат учениците. Проблеми според тях има и в оценяването на въпроси от 35 до 38, както и при задача 40 за съставяне на кратък текст до пет изречения. 

"При прегледа на изпитните си работи с изненада установихме, че на някои от отговорите на тези въпроси са отнемани точки, без да бъде отбелязано наличието на каквато и да е езикова или смислова грешка. Освен това много от "корекциите", нанесени от проверителите, се изразяват в подчертани думи и изрази без допълнително пояснение към тях въпреки възможността за добавянето на коментар към всяка една задача. Подобни противоречиви поправки се срещат масово и в написаните от нас съчинения в третата изпитна част. Как се очаква да изпитваме удовлетворение от резултата си, без да сме запознати с аргументите на оценителите за поставяне на определен брой точки?", питат учениците. 

Това не е първият случай, в който се отправят критики към начина на оценяване на въпросите с отворен отговор на матурите. Обичайният коментар на просветното министерство в такива случаи е технически - че има достатъчно гаранции за обективно оценяване и че всяка работа минава през двама анонимни поверители. Пред bTV от МОН са дали същия отговор и по повод повдигнатите въпроси в протестното писмо на учениците. Това не снема въпроса за критериите за оценяване на въпросите с отворен отговор, доколкото двамата анонимни оценители се водят по общи инструкции за оценяване. Въпросите с открит отговор бяха въведени именно с цел да проверят възможностите за мислене на учениците като контрапункт на възможното налучкване при въпроси със закрит отговор и не е без значение начинът, по който се оценяват, коментират експерти. "Сега" на свой ред ще потърси информация от просветното министерство.

Последвайте ни и в google news бутон