Медия без
политическа реклама

Учениците от 7, 8 и 12 клас ще се върнат в училище за 2-3 седмици

Очакванията са това да стане от 4 февруари, ако данните за заболяваемостта са добри

18 Яну. 2021Обновена
Очакванията са от 4-ти февруари т.г. в клас да се върнат и големите ученици от 5-12 клас
Илияна Кирилова
Очакванията са от 4-ти февруари т.г. в клас да се върнат и големите ученици от 5-12 клас

Просветното и здравното министерство са се обединили около идеята, че първи в училище трябва да се върнат учениците от 7-и, 8-и и 12-и клас. Идеята е те да започнат присъственото обучение на 4 февруари в зависимост от данните за заболяваемостта, като учат 2 или 3 седмици онлайн, след което да се върнат у дома за обучение от разстояние, когато пък на тяхно място в клас ще се върнат част от останалите ученици от гимназиален и прогимназиален етап. Това стана ясно след брифинг на главния  държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и зам.-просветния министър Таня Михайлова, които обсъдиха вариант за поетапно връщане на големите ученици.

Според последната заповед на здравния министър учениците от 5-12 клас се обучават от разстояние до 31 януари. По-малките деца от 1-4 клас пък се обучават присъствено от 4 януари.

Зам.-министър Михайлова заяви, че всичко зависи от това каква е заболеваемостта от коронавирус. Ако тя е под 120 на 100 хил. души, може да се говори за връщане първо на въпросните три класа - 7-и, 8-и и 12-и клас в училище, но на принципа на редуването - например ако осмите класове две седмици са в училище, след това две седмици ще са онлайн.

"Това, което ние обмисляме, наистина е присъственото обучение да започне от 4 февруари, защото на 3-ти е междусрочната ваканция. Кои класове - тук трябва наистина отново да се види приоритетно. Безспорно 7-и и 12-и клас са класовете, които са в края на съответния етап и заради това, като че ли повече клоним към тези класове. Но пак казвам, все още обсъждаме - на този етап с оглед на епидемичната обстановка никак не е изключен вариант, обмисляме и това, да има редуване - тоест да бъдат в училище, после пак да бъдат в електронна среда", коментира по-рано пред БНТ Таня Михайлова.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък по-рано също заяви, че една от идеите, които ще се обсъждат, е големите ученици да учат по 3 седмици присъствено и по още 3 седмици - онлайн, като първоначално се върнат три класа - 7-и, 8-и и 12-и клас.

От днес учениците от професионалните гимназии се връщат присъствено в училище за учебни практики и изпити, които не могат да се провеждат дистанционно. Решението за това кои ученици и кои класове да се върнат ще се взема от педагогическите съвети на учебните заведения. Това ще става не за всички ученици, а предимно за тези, обучаващи се за професии, чиято практика не може да се провежда в електронна среда.

Разрешават се също така олимпиадите и състезанията, но при стриктно спазване на противоепидемичните мерки - задължително носене на предпазни маски, спазване на дистанция и недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести. Също от днес присъствено ще могат да се провеждат практики и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти, семестриални изпити с практическа част, както и държавни изпити и защити на дипломни работи.

"Ние не сме затваряли и по време на дистанционното обучение, имали сме консултации и сега ученици и учители имат готовност да се върнат в класните стаи", коментира пред БНР Димитрина Иванова от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград. "В нашето училище единични случаи от деца идваха присъствено, това бяха учениците от 11-и и 12-и клас, защото им предстоят държавни зрелостни изпити за степен на квалификация", коментира в „Преди всички“ и Таньо Стойчев - директор на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София.

"Учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище, но само за практическо обучение и изпити. Това е балансирано, добре обмислено решение и касае учениците от професионалните гимназии", заяви пред БНТ и заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. "Насочването към практическите часове не е самоцелно - това са часове, в които учениците, които се обучават за професия, придобиват необходимите умения", обясни тя и увери, че решението е съобразено с епидемичната обстановка, а обучението ще става при строги мерки срещу заразата.

Според нея учениците от професионалните гимназии не са загубили много от материала, който трябва да се усвоява в часовете за практическо обучение, но е време да прилагат своите знания и умения, натрупани чисто теоретично от различни видеоматериали.

"Важно е да подчертая, че практическите часове никога не се провеждат с целия клас. Смисъл на практическото обучение е всеки да работи на работно място. По тази причина това са и първите разрешени часове - учениците или студентите са по-малко на брой и всеки има свое работно място. Тази организация на обучение е създадена още в началото на учебната година", обясни логиката на взетото решение заместник-министър Михайлова. По думите ѝ по препоръка на образователното министерство училищата са преобразували графиците си, така че в определен ден да има само часове по практика.

Доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна за новия щам, че трябва да се установи какъв е процентът на заболелите, защото ние няма как да нямаме болни. Според него, има и надежда и за висок процент учители, които искат да се ваксинират. "След тази полезна дискусия със синдикатите, видяхме, че има положителна енергия от тяхна страна да съдействат и на изследването на антигени и на започването на имунизацията. Мисля, че в много райони ще започне още тази седмица ваксинирането", добави Кунчев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?