Медия без
политическа реклама

Просветният министър ще обсъжда втора дата за изпитите в 7 клас

Ще дискутираме и промяна на формата на НВО по подобие на PISA, коментира проф. Галин Цоков

Проф. Галин Цоков присъства на представяне на доклад за уменията в България на ОИСР
Архив / СЕГА
Проф. Галин Цоков присъства на представяне на доклад за уменията в България на ОИСР

Новият просветен министър проф. Галин Цоков даде заявка, макар и засега без конкретика, за промяна на формата на националното външно оценяване в 7 клас, както и за въвеждане евентуално на втора дата за изпитите. 

"Това, което ще дискутираме, когато се формира екипът в министерството, е да се промени в някаква степен форматът на изпита и възможностите за втори изпит. Това ще е една от задачите, с която, надявам се, ще се справим. Надявам се на вашата подкрепа и на цялата общественост, защото тя е много, много трудна", заяви той пред журналисти при представянето доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие "Стратегия за уменията в България - оценка и препоръки", на което той присъства.

Проф. Цоков коментира, че докладът на ОИСР дава визия за бъдещото развитие на образованието у нас, като дава препоръки - промяна на учебните програми по посока на компетентностния подход и подобряване на уменията на учениците, подобряване на подготовката на учителите, както и промяна в оценяването, т.е. в структурата и формата на изпитите. "Това е възможност. По принцип съм "за" промяна на формата, но още говоря между експертно и политическо лице, защото все още не е формиран екипът ми. Когато всичко това се случи, ще направим пресконференция и ще обявим кои са приоритетите ни. Това е една от възможностите за промяна - изпитът да е насочен към компетентностите, нещо подобно на задачите на PISA. От тази гледна точка ще повишим и резултатите на нашите ученици по PISA, и те ще бъдат по-готови за живота. Но това е нещо, което комуникирам още чисто като план и възможности", коментира той, призовавайки за още седмица време и подчертавайки, че подобна промяна ще е дълъг процес и ще се нуждае от сериозна организация.

За нуждата от промяна на изпитите се говори отдавна, но засега без осезаем резултат, колкото и от МОН да твърдят, че с всяка изминала година се добавят все повече практически въпроси. Още в началото на 2020 г. тогавашният министър Красимир Вълчев предложи интегрални изпити, в които да има и въпроси по природни и обществени науки. Очакваше се, ако тази промяна се въведе, тя да бъде от учебната 2022/23 г. Свалянето на тогавашното правителство обаче осуети това му намерение. Наследникът му акад. Николай Денков също се обяви "за" интегрални изпити - например в изпита по математика да се включат въпроси от някои точни науки, а в изпита по български и литература - по някои от другите хуманитарни дисциплини, но без да се ангажира със срок. Вместо това той започна мащабен преглед на учебните програми, за който обаче отново времето не стигна.

Запитан от журналисти защо няма втора дата за НВО в 7 клас, както има за матурите, министър Цоков заяви, че е говорил с експерти в министерството по темата заради непредвидените ситуации, които възникват в последно време. "Може да се случат непредвидени ситуации, кризи, наводнението (в Берковица, Горно Дамяново и Монтана - бел. ред.) - цяла нощ комуникирахме с отделните области, с регионалните управления по образованието, дали всички класни стаи могат да се използват, дали има ток във всяко училище. Просто самият живот и тези непредвидени ситуации ни говорят, че може би трябва да помислим и за тази възможност, защото това е изпитът, който определя бъдещето на децата в образователната система", коментира той.

По думите му все още става дума само за разговори - "дори не е идея за промяна", но все пак от разговорите му с експертите в МОН е станало ясно, че те виждат възможност вторият изпит по-скоро да е на дата, близка до първата, а не както е при матурите - да има втора сесия през лятото, два-три месеца след първия изпит. Проф. Цоков припомни и че вече е имало такъв прецедент - при земетресението в Перник е била обявена втора дата за района на града. "Така че има такива прецеденти, може би ще стъпим на тях и в дискусия и с родителската общност и специалисти ще се опитаме да дадем най-вярното решение", заяви той. 

За въвеждане на втора дата на изпитите в 7 клас от години настояват родители и ученици с мотива, че това е единственият толкова важен изпит, за който няма втори шанс за явяване, ако детето например се разболее, а от него зависи бъдещето му. От МОН обаче отговорът винаги е бил отрицателен с аргумента, че на втория изпит няма как да се даде абсолютно еднакъв тест като на първия, който да е с еднаква трудност за учениците. Според образователното министерство втора дата за изпитите може да създаде и условия за злоупотреби с фалшиви медицински бележки за заболяване.

 

КОНТРОЛ

Относно слабите оценки на матурите тази година, министър Цоков обърна внимание на повишената скала за тройка, която вече се получава не при 23 точки, а при 30 точки (промяната в скалата вече се прилага втора година - бел. ред.). По думите му това "не е малка крачка към по-обективното оценяване на зрелостните изпити", затова и общата средна оценка от матурите се понижава. Той посочи, че трябва да бъде направен анализ по училища, за да се види кои са учебните заведения с драстично спадащи резултати, след което да се направят проверки за причината и да се вземат мерки. По думите му следва да се засили контрола върху работата на учителите и директорите, "за да изпълняват всички изисквания от нормативната уредба и закона".

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Галин Цоков, НВО

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?