Медия без
политическа реклама

Нидерландия забранява телефоните в клас

Мярката влиза в сила от 1 януари 2024 г.

05 Юли 2023
Мобилните телефони разсейват учениците в клас, показват изследвания
Pixabay
Мобилните телефони разсейват учениците в клас, показват изследвания

Мобилните телефони, таблетите и смарт часовниците ще бъдат до голяма степен забранени в класните стаи в Нидерландия от 1 януари 2024 г. Това обяви холандското правителство в опит да ограничи разсейването по време на уроците, съобщава "Гардиън".

Устройствата ще бъдат разрешени само ако са специално необходими - например по време на уроци по дигитални умения, по медицински причини или за хора с увреждания. "Въпреки че мобилните телефони са преплетени с живота ни, мястото им не е в класната стая", каза министърът на образованието Робърт Дайкграаф. "Учениците трябва да могат да се концентрират и трябва да им се даде възможност да учат добре. Мобилните телефони са смущение, показват научни изследвания. Трябва да защитим учениците от това", коментира още той.

Забраната е в резултат на споразумение между министерството, училища и сродни организации. Учебните заведения могат да намерят свой собствен начин да въведат забраната, каза Дайкграаф, но ако мярката не даде необходимите резултати до лятото на 2024 г., ще последват законови правила.

Ключови думи:

телефони, клас, Нидерландия

Още по темата