Медия без
политическа реклама

Нашите ученици са шампиони за всички времена по лингвистика

02 Авг. 2023
Община Банско
Заключителната вечер на олимпиадата в Банско

Българските гимназисти са на първо място по брой златни медали по лингвистика за всички времена. Тази чудесна новина разведри мрачния новинарски поток днес, споделена от ръководителя на отбора ни Александър Велинов. "20 години труд, 20 години преподаване, 20 години Международна олимпиада по лингвистика", коментира Велинов в свой пост във "Фейсбук". "Нямам думи да изкажа радостта си. Нямам и възможност да спомена всички хора, които през цялото това време отделяха частица от себе си, за да стигнем до тук, за да бъдем наистина най-добрите в света. Благодаря на целия екип от преподаватели, бивши и настоящи състезатели и съмишленици за общите усилия, които ни доведоха до върха", пише Велинов.

Мястото на България вече е актуализирано в справката за международните олимпиади по лингвистика в "Уикипедия". Само преди дни България домакинства 20-ата юбилейна олимпиада, която се проведе в Банско. На тазгодишното издание нашият отбор спечели един златен, два сребърни и един бронзов медал.  До провеждането на турнира тази година България бе втора във вечната ранглиста с равен брой златни медали със САЩ, но те имаха повече спечелени сребърни и бронзови отличия. Преломният момент дойде, когато в Банско Константин Георгиев ( 12 клас, МГ Русе) спечели златния медал, а американците нямаха ученик, постигнал резултат достоен за злато, съобщиха от сдружението на олимпийските отбори по природни науки. С това златните медали на нашите ученици стават 22 - с един повече от тези на американските отбори. Имаме и 25 сребърни, като тук САЩ ни изпреварват - техните са 39. При бронза ние имаме 36, руснаците - 40, а американците - 28.

Инж. Александър Велинов е председател на секция Математика и лингвистика към Съюза на българските математици. През годините той увеличава броя на децата, които се занимават с лингвистика от 70 на 300, като подготвя учители и създава нови школи.

 

Ключови думи:

олимпиада, ученици

Още по темата