Медия без
политическа реклама

МОН се отказа да мести пролетната ваканция

Днес в клас се върнаха учениците от 6, 9 и 12 клас

04 Март 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително). За дванадесетокласниците ваканцията ще е от 8 до 11 април (включително). Това съобщиха днес от МОН по повод предложението на Отрасловия съвет към министерството почивката да се раздели на две части и разгорялото вследствие на това бурно учителско недоволство.

Синдикати и работодатели предложиха от 18 до 21 март да има кратка почивка за ученици и учители заради натрупаната умора, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда, след което да има и втора част на пролетната ваканция - от 29 април до 9 май, която да се съчетае с почивните дни покрай Великден. 

Идеята за двете ваканции обаче нажежи много страстите в гилдията - учителите масово се възмутиха от идеята, която според тях нямалява реално дните за отдих, освен това променя плановете, направени от тях преди месеци и внася непредсказуемост в системата. Очевидно в крайна сметка са надделели тъкмо тези аргументи. 

Междувременно днес учениците от 6, 9 и 12 клас се върнаха в класните стаи за период от две седмици съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към обучение в електронна среда пък преминаха децата от 5, 10 и 11 клас, които до 2 март бяха в присъствена форма на обучение. Те ще учат дистанционно до 17 март, като от 18 нататък няма изготвен график как ще продължи ротацията. Ясно, поне засега, е само, че децата от 1 до 4 клас продължават с присъственото си обучение, към което преминаха от 4 януари.

 

Още по темата