Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН и родители не постигнаха съгласие за дистанционното обучение

"Няма да оставим нещата така", заканиха се недоволни майки и бащи

21 Авг. 2020
Илияна Кирилова

Просветното министерство остава на позицията, че родителите не бива да решават еднолично дали децата им да ходят в училище заради страха от коронавирус. Това стана ясно днес след продължила близо 3 часа среща между родители, експерти, синдикати и представители на ведомството, които така и не постигнаха съгласие за даването на възможност на родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година - присъствено или дистанционно.

На срещата е присъствал и министър Красимир Вълчев, който през цялото време се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване, разказаха някои от недоволните майки. Още сутринта пред Би Ти Ви, а и в предни свои изяви, той е посочвал, че не бива родителите да решават дали да изпращат децата си в училище, или не, заради това, че ги е страх от Ковид-19, защото така ще стане хаос и поне 15-20% на сто от децата просто няма да ходят на училище.

 

"ПРОТИВ"

"Все още решение не е взето. Обсъждат се много видове мерки като разширение на формите на обучение и достъпът до тях за повече деца и по-малки. Няма конкретни решения взети. Ресурс – няма, кадри също се оказа, че проблемът с тях също ще се окаже доста сериозен. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат", каза Ива Недялкова, цитирана от БГНЕС, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно. По думите й други 100 родители са взели същото решение за своите деца.

Недялкова разказа, че ѝ е било предложено да избира между частно училище и самостоятелна форма на обучение, които обаче не я устройват. Дамата посочи, че около 3000 родители, обединили се около това искане, не искат да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, но в момента са отнети техните. "Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас. Кадрите е един от основните проблеми", заяви тя и добави, че основните противници на това предложение са учителите.

"Няма как да оставим нещата така. Проектозаконът (за промени в училищния закон, който ще даде възможност за обучение в електронна среда при определени условия - бел.ред.) ще бъде гласуван на второ четене около 15 септември. До тогава ще сме взели решение. Имаме право на избор със сигурност, както всеки гражданин в държавата. Като родители имаме пълно право да избираме как децата ни да учат и при какви условия", подчерта Недялкова, която се закани да се обърне и към по-високи инстанции.

 

"ЗА"

Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации, обаче заяви, че е против започването на учебната година дистанционно. "Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Това са неща, свързани с фината моторика, позицията на детето, стандартизиране на писането, на държането на молива. Това са неща, които няма как да се случат дистанционно и да са компенсирани. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието и тази връзка, която изграждат помежду си тя не може да става дистанционно. При големите вече стои друго, учениците традиционно не обичат да ходят на училище и с дистанционното обучение се отварят възможности за злоупотреба, както от страна на децата, така и от страна на учителите и това се видя по време на изминалото дистанционно обучение", изложи тя мотивите си по темата, цитирана от БГНЕС.

Божанкова припомни, че съществува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи. По думите й слагането на една камера в класната стая, чрез която всички деца да са синхронно в час, би могло да бъде проблемно, ако дори един родител заяви, че не желае детето му да бъде записвано и снимано. И според нея, и според болшинството от учителите и МОН най-добрата форма за обучение е присъствената и към други форми би трябвало да се прибягва само по изключение. "Нито един от учителите, които присъстваха там не се изказа за дистанционното обучение като равна алтернатива с присъственото обучение", добави тя и каза, че, законът не позволява никаква неприсъствмена форма за децата от 1 до 4 клас и това не зависи от МОН.

 

ПРАВИЛА

Сутринта пред Би Ти Ви просветният министър Красимир Вълчев за пореден път заяви, че учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е само срещу медицински документи. Ще има списък със заболявания, които ще допускат преминаване към дистанционно обучение. По думите му няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат. "Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ", обясни министърът. По думите му маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи те са по желание. Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурени шлемове.

По-късно от МОН излязаоха с прессъобщение, в което се казва, че в рамките на дискусията е било обсъдено, че обучение от дистанция за учениците от първи до четвърти клас не би позволило придобиване на определени умения извън класната стая, а продължителното време, прекарано пред екраните на електронни устройства, е неподходящо за най-малките ученици. "Разгледани бяха настоящите нормативни възможности, които и към момента позволяват на родителите да избират между самостоятелна, индивидуална и комбинирана форма на обучение. Министър Вълчев представи допълнителни изменения в нормативната уредба, които в момента се предлагат от екипа на МОН, с цел да се разшири обхвата на възможностите и мерките за реакция в настоящата обстановка", посочиха от екипа му.

Около 25-ти август се очаква да станат ясни протоколите, които готвят МОН и МЗ, включващи задължителни и препоръчителни мерки, които ще предприемат училищата в случай на заразен ученик или учител с коронвирус.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?