Quantcast

Медия без
политическа реклама

Испанската гимназия в София е най-добрата на матурата по български

Една пета от зрелостниците все още трудно извличат информация от непознат текст

03 Юни 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
ЕПА БГНЕС
Резултатът по философия на абитуриентите е средно 55.3 точки - най-високият, откакто се провеждат матури. По български обаче има намаление с около 1 т. - 52.4 точки при 53.2 точки за м.г.

И тази година българските зрелостници не можаха да се отлепят от посредственото представяне и изкараха дежурното "Добър" на матурата по български език и литература, провела се на 19 май. Средният брой точки на близо 46-те хиляди абитуриенти от изпита е 52.44 от 100 точки, което отговаря на оценка добър (4.14). Въпреки че повече ученици са успели да формулират теза, все още всеки 5-ти не може да извлича информация от непознат текст. Това показват резултатите от тазгодишните зрелостни изпити, обявени днес от просветното министерство. Достъпът до тях вече е отворен, а оценките могат да се проверят на следния линк: https://zamaturite.bg/.

За разлика от минали години, когато данните се представяха на специална пресконференция, на която се коментираха причините за едни или други резултати и се набелязваха мерки за преодоляване на проблемите, тази година те бяха изпратени на медиите под формата на прессъобщение и съвсем кратка презентация. Сега резултатите бяха оповестени 4 дни по-рано - веднага, когато са били готови, за да могат зрелостниците да си ги видят възможно най-бързо, и когато не е било възможно те да бъдат анализирани. Когато бъдат направени съответните изводи, те ще бъдат оповестени, обясниха от МОН. 

"Тази стойност (по български - бел.ред.) е напълно съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 г. е по-малко от една точка в полза на миналата година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок в сравнение с 2019 г., в която обучението беше изцяло присъствено", посочват от МОН. Според тях дванадесетокласниците са се справили успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите периоди на дистанционно обучение през последните две години.

 

През 2020 г. средният резултат по български на дванадесетокласниците беше 53.24 точки, равносилно на оценка "добър" 4.20., през 2019 г. - 50 точки, което бе рекордно ниска стойност от поне 3 години насам, през 2018 г. - 53.9 т., през 2017 - 52.5 т. и т.н.  

От МОН посочват, че "многогодишните усилия на учителите по български и литература и фокусът върху умението да се формулира теза дават резултат", тъй като се покачва процентът на зрелостниците с максимален брой точки на задачата за формулиране на собствена теза по конкретна тема. Тази година те са 45.06% при 38.77% през миналата и 32.44 % през 2019 г. "Дванадесетокласниците обаче все още трудно извличат информация от непознат текст - всеки пети не се е справил с тази задача", посочват от ведомството.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко отколкото през предходните две години, но броят им продължава да бъде твърде висок - 3331, или 6.7%. През 2020 г. двойките бяха 8.2 на сто. По-малко в сравнение с предходната година обаче са и отличниците по този предмет - 5732, или 11.6%, което е спад спрямо 2020 г., когато те бяха 6283, или 14%. Пълни отличници от двата задължителни изпита са 39 зрелостници (м.г. те бяха 73-ма).

 

ВТОРА МАТУРА

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпитите по останалите учебни предмети, посочват от МОН, отбелязвайки, че матурите през тази година включваха същия обем учебен материал със същата степен на сложност както през 2019 и 2020 г. На втора матура по предмет по избор т.г. са се явили доста по-малко ученици - около 34 хиляди. Традиционно най-голям брой точки има на зрелостните изпити по чужди езици, а най-малък - по предметите, предпочитани от най-много зрелостници - биология, география и философски цикъл.

За разлика от м.г., когато влошаване на резултатите се забелязваше при 4 предмета (математика, химия, испански език и фолософски цикъл), тази година намаление има в оценките по 8 от общо 14 предмета - освен българския, това са математика, история, физика, английски, руски, немски и италиански език. По-висок е средният резултат по химия, география, биология, френски, испански език, както и философия, която т.г. поднася изненада - средният резултат от изпита по философски цикъл т.г. е най-високият, откакто се провеждат матури - средно 55.3 точки. "Наблюдава се плавна тенденция към повишаване на броя точки по география и икономика. Високи и стабилни резултати има по химия и опазване на околната среда, което може да се обясни с високата мотивация и малкия брой на зрелостниците, положили изпит този предмет", обобщават от МОН.

 

ОТЛИЧНИЦИ

Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ в София води класацията на училищата с най-добри резултати на изпита по български език и литература с 83.15 т. Следват ги 91-а немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София (82.8 т.) и Първа езикова гимназия във Варна (82 т.). На следващи позиции са 73-то училище в столицата (81.5 т.), Американският колеж (80 т.), СМГ (78 т.) и др.

В първата петица по региони традиционно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна тенденция отбелязват Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра.

 

 

 

Ключови думи:

зрелостници, матури, 2021

Още по темата