Медия без
политическа реклама

380 гласуват за ректор, а подават 809 гласа

ТУ-София остана без ръководство с решение на съда

18 Дек. 2021
Проф. Иван Кралов поема официално поста след избора, който сега ВАС отмени.
БГНЕС
Проф. Иван Кралов поема официално поста след избора, който сега ВАС отмени.

Изборът на ректор в Техническия университет в София бе отменен от Върховния административен съд. Със свое решение висшите магистрати уважиха жалбата срещу процедурата на един от неуспелите кандидати за поста - проф. Веско Панов. Предстои да се проведе нов избор на ректор, а дотогава министърът на образованието трябва да назначи служебен ректор. Решението на ВАС е окончателно и се отнася до избора, с който през 2019 г. за ректор е избран проф. Иван Кралов.

Казусът разкри необичайно правило в правилника за устройството и дейността на един от големите ни университети - членовете на общото събрание имат право да гласуват за повече от един кандидат за ректор. Така при 380 присъствали членове на общото събрание, получените гласове за петимата кандидати са били 809. След този първи кръг, двамата кандидати с най-много получени гласове се явяват на балотаж, в който надделява проф. Кралов.

Според проф. Панов възможността за подаване на повече от един глас нарушава Конституцията, която гарантира принцип на равно избирателно право при провеждане на избори. Това правило накратко се формулира с максимата "Един човек - един глас - една тежест", посочват в решението си висшите магистрати.

Първоначално жалбата на проф. Панов е отхвърлена от Административен съд-София, който не намира съществени нарушения в процедурата. ВАС определя това становище за неправилно. Според горната инстанция е налице толкова съществено нарушение, че то води до невъзможност за проверка дали законосъобразно са били определени участниците в балотажа и се отразява на законосъобразността на крайния акт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата