Медия без
политическа реклама

Ректор предупреди, че скоро "няма да има кой да изсвири химна на живо"

Академиите по изкуства се нуждаят от различен начин на финансиране, смята ректорът на Националната музкална академия проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров
БНТ
Проф. Сава Димитров

За специален начин на финансиране на университетите по изкуства призова ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров по време на обсъждане на законопроекта на МС за отпадане на студентските такси в просветната парламентарна комисия (той не бе гласуван поради липса на кворум). По думите му в противен случай поради липса на кадри в тези висши училища няма да има кой да обучава студентите и в скоро време "няма да има кой да изсвири дори националния химн". 

В края на дискусията проф. Димитров призова депутатите да помислят за академиите по изкуства, които имат различни специфики и проблеми. "Ако в другите университети може да премерите броя на завършващите средно образование, които излизат от училище и може да отидат в университет, при нас не може да се предвиди ресурсът, който ще ползваме. Ние мерим на основание на таланти и качества, които се развиват много назад във времето в годините на обучение в училище. Всички наши завършили студенти си намират работа, но те могат да започнат такава само след като завършат и получат диплома, която е задължителна при кандидатстване за работа", посочи проф. Димитров. По думите му около 200 са завършващите ученици от всички училища по изкуства. "От тях искаме определен прием, вие ни го давате, но е факт, че няма как да задържим тези 180 или 200 души при сегашното положение", казва той.

По думите му ректорите на академиите по изкуствата са внасяли многократни предложения в МОН през последните 3-4 г., но е крайно време да се помисли за специална форма на финансиране на тези висши училища, понеже техният е ресурс е още по-ограничен в сравнение с останалите специалности. "Трябва да се погледне по национално отговорен начин на тези академии, няма как по друг начин да разполагаме с финансовия ресурс, който да осигурява високо качество на преподаване, иначе загубваме хората си", казва той.

"Съвсем скоро няма да можем да изпълним една българска опера на живо поради липса на хора. Няма да има кой да изпее националния химн на живо, отговорно ви го казвам. Оркестърът към Националната гвардейската част на България търси 12 човека. Държавата няма да може да си посрещне един официален гост с химн на живо", предупреди още ректорът на НМА, призовавайки управляващите да помислят за бързо решаване на проблемите на художествените академии като НМА, НХА и др.

"Последното нещо, което ни трябва, е отпадане на таксите. Не е лошо някой да получи безплатен обяд, въпросът е какво ще е качеството на обяда и резултата от него. Днес ще кажем, че нямаме пари за сирене, ще кажем, че ще ви дадем заместител. Утре няма да имаме пари за месо, ще ви дадем друго, но какво ще е качеството? Всички сме съгласни, че трябва да има повече пари за висше образование, но резултатът е, че пари в системата няма, още не сме получили увеличението от 1 януари", каза проф. Димитров.

Още по темата