Quantcast
За 8 дни БАБХ смени 3 пъти правилата за вноса на домати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

За 8 дни БАБХ смени 3 пъти правилата за вноса на домати

Заповедите на шефа на агенцията по храните за тотален контрол на импортните плодове и зеленчуци се оказаха апокрифни
1 487
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Скандалите със затруднения внос на плодове и зеленчуци продължават и дори се разгорещяват.  И днес търговци протестираха срещу начина, по който се контролира стоката на границата.  Ябълката на раздора е заповед от 25 май, с която шефът на Българската агенция за безопасност на храните Паскал Желязков нарежда всяка партида, влизаща от държави от ЕС, задължително да се проверява за наличие на следи от пестициди. Напрежението е особено голямо на КПП Кулата, защото голяма част от импортните стоки идват от Гърция, а в петричкото село Кърналово е една от големите борси за плодове и зеленчуци у нас. 

Заповедта от 26 май, която БАБХ дни наред отказваше да публикува, гласи, че задължително се извършва "документална проверка, проверка за идентичност и физическа проверка на всяка пратка, съдържаща или състояща се от домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход ЕС, предназначена за преработка и/ или реализация на територията на  България".

Новото правило, което е в сила от 8 юни, буквално парализира работата на част от търговците. Още в първите дни от въвеждането му те се оплакаха, че задължителното изследване за пестициди е прекалено скъпо - по 420 лв. за всяка партида, и ако човек вози примерно пет неща - дини, пъпеши, ягоди, праскови и кайсии, трябва да плати 2100 лв. за тестването им. Още по-сериозен проблем е, че пробите пътуват до определени лаборатории във вътрешността на страната и излизането на резултата може да се проточи с дни, дори цяла седмица, а в това време камионът стои на границата и чака.  В първите дни дори имаше една-единствена лаборатория и на границата бързо се образува опашка от чакащи. Хората бяха бесни, защото стоката им се разваля. 

Отделно чиновници от БАБХ отказват да признаят протоколите от гръцки лаборатории, които вносителите им показват за товарите, и изискват българско изследване. Протестиращи днес се оплакаха пред  медиите, че инспекторите действат избирателно и пропускат големите тирове, а на дребните търговци създават бюрократични трудности. 

Междувременно стана ясно, че агенцията по храните гузно крие създаващата напрежение заповед на директора си за затегнатия контрол. Първоначално от БАБХ се оправдаваха, че документът бил административен и нямало нужда се се публикува. След дни шикалкавене заповедта все пак се появи на ведомствения сайт. Оказа се, че тя е претърпяла и множество съществени "мутации" - очевидно в агенцията са се усетили за гафовете си и  под натиска на протестите са променили част от правилата. За по-малко от 10 дни - от 5 до 11 юни, д-р Паскал Желязов е подписал няколко важни корекции. 

Проби вече могат да се взимат във всички лаборатории в страната, които са одобрени да изследват проби за пестициди, се посочва в нова заповед, подписана на 8 юни. Майската заповед на д-р Паскалев сочеше единствено държавната Централната лаборатория в София, която е поделение на БАБХ. На 5 юни с нова заповед е добавена и пловдивската "Приморис", но тъй като протестите на вносителите продължиха, кръгът на местата за анализ на плодове и зеленчуци е разширен.

Коригиращата заповед 8 юни прави и друга важна промяна - изключва от задължително изследване три стоки - краставици, чушки и ягоди. Не е ясно какви са мотивите. 

 

ЦЕНОВА ЖЕГА

Откакто текат проблемите с вноса, цените на някои плодове и зеленчуци видимо се насочиха нагоре. На фона на намалялата заради засечките по границата конкуренция на пазара се появиха български домати с цена 6 лева за килограм. Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира, че подобни стойности са "спекула".  6 лева за кило домати е спекулативна цена и моят съвет е да не купувате такава стока, каза той пред Нова тв.  

На въпрос защо родните домати от същия сорт и качество миналата година по това време са стрували 2.50, а сега се почти 2.5 пъти по-скъпо, производителка чистосърдечно обясни, че миналата година е имало голям внос, който е подбивал цените на българската стока.  

 

ЗЛАТНИТЕ ТАКСИ 

От няколко дни служители на БАБХ лъжат, че нямат отношение към размера на таксите за изследване на проби за следи от пестициди. Според Калина Милушева от благоевградското поделение на агенцията тарифите се определят от лабораториите. Ядосан търговец  обаче показа пред тв камери ценоразписа за изследванията, който е утвърден с подписа на директора на БАБХ. Именно там е записано, че този тип изследвания струват 350 лв. без ДДС, или 420 лв. с данъка. Тези такси едва ли притесняват големите играчи, но за дребните фирми са разорителни. 


 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Агенцията по храните намери куп нарушения в училищните столове

12.11.2020

466 1
БАБХ се похвали с богат улов на храни с пестициди

03.11.2020

1115 4
Агенцията по храните изтегли от пазара козе сирене, заразено с листерия

31.10.2020

1738 1

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази рекетьорска структура не случи на директори. Все прости конски доктори. Но не и съвременни управленци на такава важна структура
Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Нали всички плачеха за качествени български домати. 

Ето ви ги, по 6 лева. Да са ви сладки.

PlaNed
снимка на PlaNed

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира, че подобни стойности са "спекула".  6 лева за кило домати е спекулативна цена и моят съвет е да не купувате такава стока

Е, след 30 години се върнахме пак към крилатата фраза на Д. Попов:

За Бога, братя, не купувайте!  

peniko

Егати доматите - дорде ги проверят те ще се скашкат.

Каспър

Я па тез, на Ананиев конкуренция искат...та той е недостижим😁
Всеобща стачка е решението, инак таз пасмина дълго още ще ни пасе!!!

Влез или се регистрирай за да коментираш