facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Всяка партия депозира свои искания за сваляне на ДДС

Днес бюджетната комисия гледа шест законопроекта за намаляване на налога, които общо ощетяват хазната с 1.5 млрд. лв.
614
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пробивът, който направиха ресторантьорите, активизира още няколко сектора да поискат по-ниско облагане с ДДС.

Депутати от всички парламентарни групи са вкарали предложения за сваляне на ДДС за различни бизнеси. Ако всички техни идеи бъдат приети, хазната ще олекне с близо 1.5 млрд. лв., показват оценките на въздействиетот, доколконо  вносителите са направили такива.

Днес бюджетната парламентарна комисия гледа на първо четене ДДС-промените. Както стана ясно премиерът Бойко Борисов заедно с коалиционните си партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обещаха на ресторантьорите да свалят временно налога на 9%, въпреки съпротивата на финансовия министър Владислав Горанов и някои депутати от ГЕРБ като шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Сваляне на ставката на 9% в ресторантите и заведенията от 1 юли тази година до края на 2021 г. ще бъде само за консумацията на храни, докато за алкохолните напитки остава сегашният налог от 20%. Това предвижда общият законопроект на ГЕРБ и Обединените патриоти. Нищо не се споменава за данъка за безалкохолните напитки - те или са приравнени с храните или в бързината са пропуснати.

С 9% да бъдат облагани и книгите, е другото предложение на управляващата коалиция. 

От първата мярка загубите на приходи в бюджета ще бъдат за 105 млн. лв. тази година и 150 млн. лв. догодина. От по-ниския налог за книгите намалението на приходите ще е със 7 млн. лв. до края на 2020 г., а за догодина - с 13 млн. лв. Така общите загуби от ДДС в сектор "Ресторантьорство" и книгите ще са за 283 млн. лв., изчисляват от управляващата коалиция. В замяна на по-ниското облагане те предлага вдигане на осигурителните прагове с около 200 лв. още през тази година в целия сектор "Туризъм".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е внесъл отделен законопроект, с който разширява обхвата на 9% -ната ставка в сектор Туризъм. Той предлага тя да важи за всички туристически услуги - не само хотелското настаняване и консумацията в заведения. Това означава 9% ДДС и за туроператораторите, които в момента извън туристическите пакети начисляват 20% за всички единични хотелски и ресторантьорски услуги, командировъчни пътувания, конферентни събития. "Ние сме в неравнопоставено положение при предлагането на хотелско настаняване в конферентния и корпоративния туризъм. Хотелът ни дава фактура с 9%, но ние самоначисляваме с 20%. Това не е изгодно и за клиента, защото той не може да ползва данъчен кредит, особено когато става въпрос за командировки. Сега като се сваля ставката и в ресторантьорството, се появява още една услуга, в която сме неравнопоставени. При едно конферентно мероприятие над 50% от услугата е в сферата на изхранването и развлеченията тук вече ставаме абсолютно неконкурентни, което ще изхвърли от пазара туроператорите", коментира пред "Сега" Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенити.

Пробивът, който направиха ресторантьорите, активизира още няколко сектора да поискат по-ниско облагане с ДДС.

Фитнес-залите са намерили свое лоби в лицето на депутати от "Воля", които предлагат 9% налог за услугите им, както и за всякакви спортни занимания. Няма разчети колко ще струва това на бюджета, но пък в мотивите се посочва, че спортувайки хората ще боледуват по-малко и държавата ще харчи по-малко за здравеопазване.

ДПС предлага 9% ДДС за детски храни за деца до 3 годишна възраст, както и за всякакви детски фармацевтични продукти, включително и памперси. Оценката от по-ниския данък е за 40 млн. лв. по-слаби данъчни приходи годишно, но затова пък мярката е "мощен инструмент за повишавана на раждаемостта".

Най-голяма промяна в облагането с ДДС предлага БСП. Левицата е вкарала законопроект, в който се предлага 9% ДДС за всички храни, за лекарствата (от позитивния списък) и за медицински изделия. От намаляване на данъка за храните очакванията са приходите от ДДС да паднат с над 740 млн. лв. годишно, които обаче ще останат на разположение в населението и отново ще бъдат похарчени. Очакванията на левицата са тази мярка да направи по-евтини и достъпни до бедните хора основните хранителни продукти и в същото време да насърчи българската хранително-вкусова промишленост. Освен това по-ниският налог ще да изсветлее хранителния сектор, смятат от БСП. 

От падането на ставката на 9% за лекарствата левицата е посочила, че приходите от ДДС ще паднат с 374 млн. лв., но в същото време ще намалеят разходите на държавата в лекарствените политики и в крайна сметка нетният ефект от тази мярка би бил нулев.

Тези дни 20 браншови организации от аграрния и преработвателния сектор поискаха спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да го молят за по-нисък ДДС и за българските плодове и зеленчуци.

Земеделци и преработватели на плодове и зеленчуци смятат, че 20% ставка на данъка за храните прави неконкурентна продукцията им в сравнение с внасяната от ЕС и от трети страни аналогична стока. Тя влизала в страната  често нерегламентирано, без ДДС, без документи и без проверка за безопасност от Агенцията по храните, твърдят земеделците. Според тях това е довело до практическо унищожаване на сектора и масова емиграция на хората от селските райони.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Агенцията по храните хвана едва 18 сериозни нарушения по морето
Ресторантьорите здраво натискат кабинета за 9% ДДС за храната за вкъщи

14.09.2020

1044 12
Ресторанти продават в нарушение храна за вкъщи с 9% ДДС

02.09.2020

327

Коментари

Интервал

За рибата нещо? Че има излишък тези дни из варненско, та да се продаде, докато не се е вмирис...  а, т'ва май вече е изпусната кауза.

Дежурния

Най-добре е ДДС на всичко да падне до 9%. Така ще останат доста повече пари в джобовете на хората.

Интервал

Аи ся популизъм. Бива ли така? :)

редник

Този данък е загадка - всички по веригата си го спестяват, плаща го крайният потребител, т.е. обикновените хора, с което стават още по-бедни...

Аман!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш