Медия без
политическа реклама

Влаковете на БДЖ закъсняват с над 1000 минути всеки ден

Министерството на транспорта разпореди спешен ремонт на подвижния жп състав

30 Авг. 2022
Илияна Кирилова

БДЖ започва спешен ремонт на вагони и локомотиви, за да гарантира графика на жп превоза в страната. Това заяви зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски, който днес даде брифинг за състоянието на държавните железници.

"БДЖ е в изключително притеснително състояние. Изпълнението на графика за превоз на пътници в периода от началото на годината до момента показва, че са отменени 5700 бързи и пътнически влакове. Това са повече от 12 дни, в които на територията на България не са се движили влакове", посочи Папукчийски.

При сегашното състояние на локомотивите и вагоните генерираното закъснение при изпълнение на графика е в порядъка между 1000 и 1800 минути всеки ден", посочи заместник-траспортният министър.

„На база на тази констатация съм разпоредил на Управителния съвет и на генералния директор на БДЖ да предприемат незабавни мерки за отремонтиране на локомотиви и вагони, които да могат да покрият 100% графика. Трябва да доведем услугата в този вид, в който трябва да я предоставяме на гражданите“, каза още Папукчийски. 

Около 530 вагона били нужни на БДЖ, за да се обезпечи трафика на превоза на пътници. 

Въпреки недостига на подвижен жп състав седем от общо 15-те нови локомотиви "Сименс Смартрон" са спрени от движение. Причината за това бил нерешен договор за ремонт със "Сименс". Тези дни предстоят срещи с немската компания, за да се разреши проблемът и до края на септември новите локомотиви да бъдат включени в експлоатация.

През януари една 17-годишна мотриса "Сименс Дезиро" е нарязана за скрап, въпреки че експлоатационният ѝ живот е между 30 и 35 години. „Това е резултатът от неупражняването на контрол и безхаберното отношение от страна на БДЖ“, посочи Папукчийски. В момента се прави проверка как се е стигнало до това положение - мотрисата да бъде нарязана за скрап.

В „БДЖ – Товарни превози“ състоянието също било трагично от гледна точка на състояние на вагони и локомотиви. Само вземанията, които са просрочени и несъбрани, възлизат на 23 млн. лева, каза още заместник-министърът. Той допълни, че там се наблюдава и голям отлив на товародатели.

От Холдинг БДЖ са поискали консултация до колко е целесъобразно вливането на двете дружества - Пътнически превози и Товарни превози, в Национална компания Български държавни железници (БДЖ). Това бе направено в последните дни на управлението на кабинета "Петков". По думите на служебният зам.-министър това решение е взето, без да е изготвен анализ за ефектите и последиците. 

Счетоводен трик - така Папукчийски определи хвалбите на предишния транспортен министър Николай Събев за реализирана печалба на БДЖ от над 20 млн. лв. за първи път от години насам. "Реалните индикатори, които са дали положителна финансова печалба на дружеството, са генерирани от няколко пера. Първото е спечеленото дело с Първа инвестиционна банка в размер на 11 милиона лева. Други 8 милиона са от средствата, които са дължими от НКЖИ, а 13 милиона са допълнителни средства от държавата за компенсиране за електроенергията, както и още 2 милиона предоставени за безплатния превоз на бежанците. Т.е., само ако сборуваме тези четири елемента, сумата не би трябвало да е дори 21 милиона, а тя надхвърля 30 милиона", коментира Папукчийски

"Не можем да говорим за никаква печалба в БДЖ. Напротив - говорим за влошаване на услугата, за намаляване на клиентите. Основната ни цел е да върнем пътниците на нивата, които помним преди години. И не само това - да подобрим услугата", заяви той.