Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трети ден МВнР не може да обясни депортиранията на българи от Мексико

Фрапантен случай с 5 дни задържане без храна разкриха туристи от Бургас, сред които и бременна жена

25 Яну. 2023ОбновенаМИЛА КИСЬОВА

Случаите с български туристи, задържани още на летището в Мексико и депортирани обратно в България без никакви обяснения, продължават да бъдат мистерия.

Министерството на външните работи не може да даде разяснения вече трети ден, след като пострадали български граждани и някои от туроператорите, чиито услуги са ползвали те, обявиха в медиите и в социалните мрежи за неприятните инциденти.

Както стана ясно, до момента общо 27 българи, пристигнали с полет до Канкун, Мексико, за ваканция чрез туроператор, са били депортирани още от летището. Преди това туристите са били лишени от документи и телефони часове наред и са ги получили едва в самолета за обратния полет.

Екскурзия до Мексико се оказа кошмар за 27 български туристи.

Фрапантен случай разказаха четирима туристи от Бургас днес пред бТВ. Те са престояли заключени в подземие цели 5 дни без храна, като една от жените е била бременна. „На 9 януари, след кацане на аерогарата, минахме проверка, но паспортите ни бяха снимани с личен телефон. След зададени въпроси с каква цел влизаме в страната, ни заведоха в офис, като отказаха да ни върнат документите и прибраха телефоните. След това бяхме разделени от мъжете и ни заключиха в отделни помещения”, разказа една от потърпевшите - Елена Параскова. Една от жените е била бременна, но това не е впечатлило мексиканските власти. 

„Още с пристигането казах, че съм бременна. Бяхме подготвени за топло време и бяхме леко облечени. Стаята, в която ни затвориха, бе облицована с камъни и беше много студено. Помолих за нещо, с което да се завия, но ми дадоха фолио за хипотермия, за да се стопля. Имаше проблем и с водата. Пет дни ни носиха пликчета, в които имаше вода с лимон и захар”, разказа жената.

"Сега" се свърза с други трима българи, които още през ноември са преживели този кошмар, макар да са били заключени до полета обратно само 2-3 часа. Денислав Ботев разказва, че при пристигането си са представили при паспортния контрол и копия на туристическите си ваучери, в които е цялата информация за резервацията на хотела и полета на връщане. Били помолени да изчакат, след което ги поел друг служител, който ги разпитал с каква цел пристигат в страната, какво работят и поискал да представят "снимки на работното им място"???, каквито те не са имали. Тримата били отведени в стая на граничен контрол, където били отнети телефоните им и без никакви обяснения какъв е проблемът, били заключени. "Първоначално бяхме сами в стаята, след това започнаха да пристигат граждани от Полша, Куба, Беларус, едно семейство с малко дете от Армения. Техните паспорти и телефони също бяха иззети. Стаята се напълни с 16-17 души, нямаше вентилация, не ни пускаха до тоалетна. Не ни обърнаха внимание на настояванията да се свържем с българското посолство в Мексико", разказа Ботев. След двучасов престой заключени в това помещение, хората са изведени и им било съобщено, че им е отказан достъп до страната и ще бъдат депортирани обратно в Мадрид. Паспортите ги чакали в самолета, но не и целият багаж, който получили с повече от месец закъснение.

Ботев е писал писма още през декември до посланика ни в Мексико Милена Иванова и до посланика на Мексико за България, който е в Будапеща. Отговор има само от Милена Иванова, която го информира, че мексиканските власти обяснили иницидента с "несъответствие в информацията", без никакви подробности. Действително се оказало, че има грешка в туристическите ваучери и паспортните номера и тогава Ботев си обяснил неприятния случай с това разминаване. По-късно обаче разбира, че и други българи са били депортирани без никакви проблеми с документите.

Сега Ботев очаква да му бъдат възстановени поне 30% от парите, дадени за почивката в Мексико. Те трябва да бъдат възстановени от испански туроператор, чийто пакети продава българската турагенция "Аратур".

Българските власти все още нямат информация какво всъщност е предизвикало тези действия на службите в Мексико. Това става ясно от отговор на въпроси на "Сега" към МВнР.

"Посолството на Република България в Мексико е изпратило нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързане на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни",  отговориха на запитване на "Сега" за предприетите мерки по случая от МВнР.

До момента от страна на посолството ни били проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико. Изпратени били покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и  директора на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа.

Министерството на туризма също било  в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи и заедно с МВнР били в готовност да съдействат за разрешаване на случая в рамките на своите компетенции. Макар, че не става ясно как.
 

АНАЛОГИЧЕН СЛУЧАЙ

Румънското външно министерство е поискало обяснения от Мексико за свои граждани, недопуснати в страната без очевидна причина, съобщава испанската агенция ЕФЕ, цитирана от мексикански медии. В писмото се казва, че между 19 и 20 декември 2022 г. румънското посолство в Мексико е получило "поредица молби за съдействие на румънски граждани, на които е отказан достъп". Те са пристигнали през летищата в столицата Мексико Сити и курортния град Канкун, откъдето са и докладваните инциденти с наши сънародници. 

Мексиканските власти са обяснили решението си с "нередности" в документите на пристигналите за влизане в страната и с наличие на "сигнали" в базата данни за някои от тях. Според тях е имало "многобройни случаи" на организирана контрабанда и кражба на данни от банкови карти, извършвани от румънци. 

Туристи от северната ни съседка са заявили пред румънската медия Digi24, че паспортите им са отнети и предадени на пилота на самолета, с който са ги върнали в Мадрид - точно както се е случило и с българските потърпевши. 

Румънското министерство на външните работи е изразило недоволство и подчертава пред мексиканските власти "необходимостта подобни решения да се вземат само със солидни основания" и да се прилагат с "уважение към правата на румънските граждани."

Още по темата