Медия без
политическа реклама

ТЕЦ "Марица изток 2" скара Домусчиев и синдикатите

Зелената сделка е връхлитащ с 400 км/ч влак, който ще ни отнесе, ако не реагираме, тревожат се в КНСБ

12 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Проблемите на държавната енергетика се превърнаха в поредна ябълка на раздора между бизнеса и синдикатите. КНСБ реагира остро срещу позицията на работодателските организации, които поискаха оставките на директорите на БЕХ, "ТЕЦ Марица изток 2" и електроенергийната борса заради скъпия ток и настояха да се прекрати вредното субсидиране на неефективни предприятия.  

"Две са позициите - ако държавата и министърът на енергетиката не предприемат никакви стъпки към държавната енергетика, независимо какви са те, ще се получат две дефекта - на регулирания пазар няма да има ток,  а ако няма действия от властта да покрива емисиите на ТЕЦ 2, той ще спре", коментира днес президентът на профсъюза Пламен Димитров.

Още вчера КНСБ и КТ "Подкрепа" разпространиха отворено писмо, в което обяви, че исканите от едрия бизнес уволнения  са намеса в националната сигурност, а упреците за високите цени на тока били безпочвени.

Ако не се покриват емисиите на ТЕЦ-а, той ще спре, ако спре, всички знаем какво ще стане - ще се разпадне системата", обясни  Пламен Димитров, според когото другите мнения по въпроса били "бръщолевения, абсолютно некомпететни и неподплатени, национално безотговорни приказки".

 Той изтъкна, че всички в България трябва да се тревожат за "Зелената сделка", която изисква държавите от ЕС рязко да намалят вредните емисии, вкл. и чрез затваряне на тецове, работещи с въглища:  "Вместо да говорим за това как ще се справим с този идващ с 400 км/ч влак срещу нас челно, който ще ни отнесе всичките, ние се занимаваме с глупости". 

Синдикалният лидер коментира и упреците, че в държавната ТЕЦ "Марица изток 2" работят прекалено много хора. Той посочи, че разходите на предприятието за персонал са по-малко от 13%, а значително по-големи са разходите за вредни емисии - над 40%. "Да ги уволним всичките 2 400 човека, ако му се виждат много на Домусчиев, че ще съкратим с 13% разходите на ТЕЦ 2. Не знам кой ще работи тогава",  каза Пламен Димитров. Той съобщи, че в петък миньорските и енергийните профсъюзи свикват пресконференция по горещите теми в енергетиката. 

 

В отвореното писмо на КНСБ и "Подкрепа" се казва: 

  • Ако допуснем, че ТЕЦ "Марица изток 2", срещу която се изсипаха толкова нападки, спре доставките си, пазарът на електрическа енергия ще стане неуправляем, а загубите на индустрията - огромни.
  • Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните дружества е редно да се отбележи, че много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят. Ако го правят е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото, ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии. Цената на електрическата енергия от ТЕЦ в комплекса "Марица изток" е в пъти по-ниска от продаваната от тях енергия. Да споменем и свързаните търговци на електрическа енергия с голямата индустрия, които формират печалбите при пиковите търсения.

Още по темата