facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Срокът за 5% данъчна отстъпка за ЕТ и фермери изтича на 1 юни

338
 Илияна Кирилова

Изтича срокът за ползване на данъчна отстъпка за едноличните търговци. Те имат право да намалят с 5% сумата за довнасяне, ако до 1 юни платят целия дължим данък върху доходите, получени през миналата година.  Облекчението важи също за платците на патентен данък и за земеделските производители. 

Заради пандемията COVID-19 и извънредното положение тази година бе отложено подаването на данъчни декларации от фирмите и едноличните търговци за 30 юни, вместо 30 април. Все пак от НАП посочват, че до момента 56 000 еднолични търговци, плащащи патентен данък, и земеделските стопани са подали декларации. 

До края на юни е срокът, в който едноличните търговци трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация те подават декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

До 30 юни беше удължен и срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби, припомнят още от НАП.

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи от фирмите и едноличните търговци, както и плащането към бюджета се извършват по електронен път чрез портала за е-услуги https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.

 

Все още няма коментари

Още

Въпреки кризата излишъкът в бюджета продължава да расте

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

806 28
7 души успяха да осъдят НАП за теча на данни

30.06.2020

1899 1
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2075 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×