Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет смени шефа на НАП с милионер в криптовалута

Бившият шеф на Фонд "Земеделие" е назначен на мястото на Румен Спецов

05 Авг. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Служебният кабинет смени шефовете на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Румен Спецов е освободен от длъжността изпълнителен директор на НАП по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщи правителствената пресслужба. На негово място е назначен Борис Михайлов. Шефът на Агенция "Митници" Павел Тонев пък бе сменен с Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

По данни на "Медиапул" Борис Михайлов е най-състоятелният служител на този пост в последните най-малко 10 години. Той е инвестирал над 1 млн. лв. в криптовалута и ценни книжа в инвестиционни фондове, става ясно от декларацията му за доходи и имущество, обявена в публичния регистър на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Като изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" към онзи момент Михайлов е декларирал влогове в различна валута на обща стойност около 670 000 лв. В наличност той разполага с още 700 000 лв., става ясно от документа. Той притежава още два апартамента в София (свой и чужд), като всеки от тях е с разгърната застроена площ от около 200 кв. м. Посочени са и два автомобила "Тойота ленд круйзер". От другата декларация пред НАП – за участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел към датата на назначаването или 12 месеца преди това, Михайлов посочва, че е бил член на управителния съвет на "Ротари клуб – София център", а също и на сдружение "Ложа Ехнатон" - една от т.нар. "свободнозидарски организации".

Новият шеф на НАП е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. Той бе шеф на фонд “Земеделие” в предишния служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.  Тогава от ГЕРБ заявиха, че е бил разследван за източването на 15 млн. лв. ДДС, но от правителството отвърнаха, че е оправдан по всички обвинения.

Мотивите за освобождаването на Румен Спецов са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г., става ясно от прессъобщението. До края март 2022 г. е подавана информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет за 2022 г. данъчни приходи. След актуализацията на бюджета независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, посочват от МС.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, посочват от МС, без да уточняват кое е дружеството. Възможно е да става въпрос за "Булгаргаз".

"Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП", каза пред bTV Румен Спецов. За отстраняването си той бил уведомен от служебния министър на финансите Росица Велкова. 

При встъпването си в длъжност на 2 август Росица Велкова, която доскоро бе зам.-министър на финансите,  бе попитана от журналисти дали ще продължи да работи със заварените ръководители на двете приходни агенции. Тогава тя обясни, че досега се е занимавала с държавните разходи и няма директен поглед върху работата на двамата шефове на НАП и митниците, затова й трябва време да вземе решение.

Досегашният шеф на НАП стана известен и с бившата си фирма "Гранекс трейдърг", която се оказа в списъка на големите длъжници към приходната агенция. Румен Спецов твърди, че докато е бил собственик на фирмата, тя е била изрядна към хазната, впослествие новият собственик е натрупал всички задължения от порядъка на 1 млн. лв. Оказа се обаче, че през 2016 г. Спецов, тогава частен бизнесмен, е прехвърлил въпросната фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от драгоманското село Яблотина. 

Прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов, е прераснала в разследване още през м. г. Това става ясно от отговорите на зам. градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на въпросите на "Сега".

За освобождаването на шефа на Агенция "Митници" Павел Тонев не са посочени мотиви.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Румен Спецов, НАП, смяна

Още по темата